ВР схвалила регулювання цін на оптовому ринку електричної енергії

Читать на русском
Верховна рада схвалила в другому читанні законопроект,  який передбачає можливість тимчасового регулювання цін на ринку електричної енергії.
Фото - «Слово і Діло».

Верховна рада схвалила в другому читанні законопроект №2233, який передбачає можливість тимчасового регулювання цін на ринку електричної енергії.

«За» проголосували 274 нардепа.

Новий ринок електроенергії в Україні: як це працюватимеВ Україні з липня почне працювати новий ринок електроенергії. Слово і Діло розповіло, чим він відрізняється від чинного.

Документ для запобігання неконтрольованого зростання цін на електроенергію передбачає надати право регулятору встановлювати граничні ціни на ринку «на добу вперед», внутрішньодобовому ринку і балансуючому ринку для кожної торгової зони.

Також документом забороняється продаж та/або постачання електроенергії, імпортованої з РФ, за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку. З метою уникнення надзвичайної ситуації в об’єднаній енергетичній системі України Кабінет міністрів має право скасовувати заборону, встановлену абзацом першим цієї частини, визначивши термін поновлення дії такої заборони.

Відповідно до закону, тимчасово, до 31 грудня 2020 року, регулятор має повноваження обмежувати доступну пропускну спроможність, що розподіляється на добових та місячних аукціонах, у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства. Регулятор також має право анулювати результати річного аукціону, на якому розподілено пропускну спроможність на 2020 рік у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства.

З 1 січня 2020 року до 31 грудня 2025 року включно гранична нижня межа обов’язкового місячного обсягу продажу електроенергії виробниками (крім тих, що здійснюють виробництво з альтернативних джерел енергії) та імпортерами на ринку «на добу наперед» не може бути меншою 15% їхнього місячного обсягу продажу електроенергії відповідно до правил ринку.

Також сьогодні Рада надала статус учасників бойових дій добровольцям.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: