«Нафтогаз» має намір передати «Газпрому» позови на 11 млрд дол. за припинення транзиту

Читать на русском
З 2009 року між компаніями діють два контракти – про постачання газу на Україну і про його транзит через територію країни в Європу

Компанія «Нафтогаз України» направить 1 листопада позовні вимоги на адресу «Газпрому» на $ 11 млрд в якості компенсації за можливе припинення транзиту російського газу.

Про це заявив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко в Facebook.

«1 листопада ми надішлемо «Газпрому» наші позовні вимоги на суму понад $ 11 млрд, що може стати компенсацією за припинення транзиту», - повідомив він.

У грудні 2017 року і лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс рішення у спорах «Газпрому» і «Нафтогазу» про постачання газу в Україну і його транзит через територію країни, зобов'язавши російську компанію виплатити українській $ 2,56 млрд. «Газпром» ці рішення оскаржив. Апеляційний суд округу Свеа в Швеції призначив слухання по апеляції «Газпрому» на жовтень 2019 року.

«Газпром» в березні 2018 року повідомив НАК «Нафтогаз України» про необхідність відновити баланс інтересів сторін за договорами, порушений раніше рішеннями Стокгольмського арбітражу, і запропонував провести переговори з цього питання. Переговори не привели до успіху, тому 20 квітня 2018 року «Газпром» направив в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма прохання про арбітраж з вимогою про зміну або розірвання контрактів з НАК «Нафтогаз України» на поставку і транзит газу через територію України з метою відновлення балансу контрактних зобов'язань і усунення виниклої асиметрії відповідальності сторін. «Нафтогаз України» подав відповідь на це прохання про арбітраж 22 травня 2018 року і пред'явив зустрічні вимоги за контрактами.

Розгляд даної справи об'єднано з позовом «Нафтогазу» про перегляд тарифу на транзит газу, який українська компанія подала в липні 2018 року. «Нафтогаз» вимагає переглянути тариф з 18 березня 2018 року і стягнути з «Газпрому» $ 11,58 млрд за період з 18 березня 2018 року до закінчення терміну дії контракту на транзит.

Влітку 2018 року «Нафтогаз» почав процес примусового стягнення $ 2,56 млрд через арешт активів російського холдингу в Швейцарії, Великобританії та Нідерландах. Шведський апеляційний суд округу Свеа припиняв виконання рішення Стокгольмського арбітражу, проте пізніше ця міра була скасована. У «Нафтогазі» заявили, що продовжать домагатися арешту активів «Газпрому».

З 2009 року між «Газпромом» і «Нафтогазом» діють два контракти - про постачання газу в Україну і про його транзит через територію країни в Європу. Обидва закінчуються в кінці 2019 року. З 2012 року «Нафтогаз» перестав повністю вибирати законтрактований обсяг, а з листопада 2015 года Київ взагалі не закуповував російський газ, замінивши його реверсним газом з Європи.

«Газпром» в свою чергу, не прокачивал через Україну домовлений обсяг газу. У 2014 року компанії почали судові розгляди по обом контрактам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: