Спір «Нафтогазу» та «Газпрому»: що вирішив Стокгольмський арбітраж і в чому побоювання

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Насправді, про конкретні підсумки говорити зарано. Історія повторюється. Є лише кілька заяв, а самого документа ніхто не бачив.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору «Нафтогазу» та «Газпрому».

«Було сказано, що Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення про те, що «Газпром» має компенсувати «Нафтогазу» певну суму за недопоставлені обсяги транзиту. Але в якому обсязі «Газпром» компенсуватиме все це, поки невідомо. Так, «Нафтогаз» називає суму 4,63 мільярда доларів. Однак ми почули цю суму лише від представників «Нафтогазу», її ніхто більше офіційно не підтвердив», – зазначив Рябцев.

Він додав, що якщо це так, то з урахуванням тих трохи більш ніж двох мільярдів доларів, які «Нафтогаз» винен «Газпрому», виходить, що ми за сумою двох позовів виграли.

«Однак говорити про те, що це рішення однозначне й немає жодних підводних каменів, поки зарано», – уточнив експерт.

Своєю чергою незалежний енергетичний експерт Валентин Землянський припустив, що рішення Стокгольма можуть бути й, скоріш за все, будуть оскаржені в апеляції.

Експерт зазначив, що «Газпром» уже заявив про диспаритет при винесенні рішення.

«Отже, поки зарано підраховувати доходи. Варто готувати нові витрати на юристів, які мають надалі вести цю справу», – підкреслив енергетик.

За його словами, саме юристам ми зобов'язані позитивними рішеннями Стокгольма, а не керівникам усіх рангів.

«Газпром» припиняє постачання газу НАК «Нафтогаз України»Газпром ухвалив рішення не здійснювати поставки газу НАК «Нафтогаз України» з 1 березня й повернув отриману передоплату.

«Хіба що за те, що ці юридичні компанії були найняті для захисту позицій України», – додав експерт.

При цьому він уточнив, що вимога підвищити тарифи на транзит відхилена.

«А саме це подавалося як основна мета подання позову, щоб зобов'язати «Газпром» платити більше», – пояснив фахівець.

На його думку, якщо ми все-таки дочекаємося виграних 2,5 мільярдів доларів, то за такі гроші «Нафтогаз» цілий рік може постачати газ населенню безкоштовно.

«Або два роки вдвічі дешевше. Або три роки на третину дешевше. Тому перш ніж кричати «перемога» й малювати гарні картинки, скільки отримає маленький українець у результаті такої «перемоги», непогано було б ухвалити реальні рішення, які дозволять відчути перемогу й гордість за країну кожному. Бо за наш спільний газ премії та зарплати зростають лише в «Нафтогазу», – резюмував Валентин Землянський.

Як повідомлялося, «Нафтогаз» пропонує направити виграні в «Газпрому» 2,56 мільярда доларів на збільшення внутрішнього газовидобутку та енергоефективність.

Додамо, «Газпром» ухвалив рішення не здійснювати поставки газу НАК «Нафтогаз України» з 1 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: