У Туреччині відповіли на погрози Трампа через військову операцію в Сирії

Читать на русском
Анкара не змінить свою політику після погроз з боку президента США Дональда Трампа, заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Анкара не змінить свою політику після погроз з боку президента США Дональда Трампа, заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу.

За словами Чавушоглу, якби Анкара боялася якихось заяв, то не розпочинала б операцію в Сирії.

Дипломат також заявив, що не може коментувати твіти Трампа.

«Є тиск на нього, сам він намагається щось робити, у нього твіти настільки різні, що я не знаю, який саме коментувати. Головне, що не дивлячись на будь-які заяви, Туреччина буде робити те, що повинна робити і що вважає за потрібне», - зазначив глава МЗС в ефірі телеканалу CNN Turk.

Чавушоглу наголосив, що турецькі військові були змушені почати операцію «Джерело миру» через постачання американських озброєнь силам самооборони сирійських курдів (YPG). «США спочатку сказали: почекайте, ми виведемо своїх військових. Ми чекали, вони не вивели. Потім домовилися про спільне патрулювання, яке виявилося косметичним. При цьому вони продовжували постачати зброю YPG. Ми терпіли це довго, нарешті, нашому терпінню прийшов кінець», - сказав дипломат.

Він заявив, що США не можуть заборонити турецькій авіації брати участь в операції.

«США кажуть, що без дозволу їх координаційного центру в Катарі жоден літак не злетить. Але ми тут боремося з тероризмом. І рішення ООН у боротьбі з тероризмом є», - зазначив Чавушоглу.

Глава МЗС підкреслив, що Туреччина повідомила всім про початок операції не тому, що потребує дозволу. За його словами, це було зроблено через членство в коаліціях і для запобігання аварій і зіткнень. Тут територія Сирії. У США немає права командувати в сирійському повітряному просторі, і вирішувати, кому літати, а кому ні», - підсумував дипломат.

Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив про початок на півночі Сирії операції «Джерело миру», спрямованої проти забороненої в його країні Робітничої партії Курдистану і терористичного угрупування «Ісламська держава».

Трамп пригрозив «зруйнувати турецьку економіку», якщо Анкара «перейде межі» дозволеного. Господар Білого дому також пообіцяв «сильний удар», якщо Туреччина не буде «грати за правилами».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: