Трамп повідомив про візит Ердогана до США

Читать на русском
Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган прибуде в США 13 листопада і проведе переговори з американським лідером Дональдом Трампом.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган прибуде в США 13 листопада і проведе переговори з американським лідером Дональдом Трампом.

Про це глава Білого дому 8 жовтня повідомив в своєму Twitter.

Він також наголосив на важливості американо-турецьких відносин, назвавши Анкару одним з великих торгових партнерів США.

Як раніше повідомила телекомпанія NBC з посиланням на джерела, телефонні переговори Трампа і Ердогана 6 жовтня привели до негайного наказу про відвід американських військ із зони операції Анкари на північному сході Сирії.

За попередніми даними, Ердоган негативно сприйняв ту обставину, що американська сторона не влаштувала йому зустріч тет-а-тет з Трампом в рамках 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, яка пройшла у вересні в Нью-Йорку. Трамп нібито спробував виправити становище і запропонував Ердогану зустріч в листопаді в Білому домі.

Однак під час переговорів президент Туреччини заявив про незмінність планів ввести в Сирію турецькі війська, і його рішучість не похитнула пропозицію Трампа. Американський лідер заявив, що категорично проти масованої військової операції, але згоден був підтримати помірне вторгнення, наприклад, для створення зони безпеки на схід від річки Євфрат. В іншому випадку він пообіцяв вивести війська США.

В результаті відразу після телефонної розмови президентів, за інформацією джерел, виконуючий обов'язки керівника апарату Білого дому Мік Малвені подзвонив міністру оборони США Марку Есперо і поставив його до відома про рішення Трампа. При цьому виведення військ застало зненацька адміністрацію, Пентагон і союзників США в Європі і на Близькому Сході.

У понеділок на сайті Білого дому було опубліковано відповідне повідомлення. При цьому, зазначили в Вашингтоні, тепер Туреччина буде відповідальна за всіх бойовиків ІД взятих в полон за останні два роки після розгрому терористичного угрупування Сполученими Штатами.

5 жовтня Ердоган заявив, що турецькі військові готові почати військову операцію на півночі Сирії. Її мета полягатиме в очищенні прикордонній території Сирії від Сил самооборони сирійських курдів і створення зони безпеки в цьому місці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: