Парламент Туреччини продовжив мандат на проведення операцій в Сирії та Іраку

Читать на русском
Великі національні збори Туреччини (парламент) ухвалили рішення продовжити мандат на проведення операцій в Сирії та Іраку до 30 жовтня 2020 року.

Великі національні збори Туреччини (парламент) ухвалили рішення продовжити мандат на проведення операцій в Сирії та Іраку до 30 жовтня 2020 року.

Про це у вівторок, 8 жовтня, повідомляє ТАСС з посиланням на результати голосування.

Таким чином, армія Туреччини отримала можливість проводити бойові операції за межами країни, в Сирії та Іраку. Крім того, мандат дає дозвіл на розміщення на території країни контингентів і військових баз держав, які надають підтримку ЗС Туреччини.

Раніше 8 жовтня повідомлялося, що турецька влада стягує важку бронетехніку в район Акчакале на кордоні з Сирією. Військові готуються до операції зі звільнення території на півночі республіки від курдських формувань.

Очевидці викладають в Мережу кадри перекидання техніки. На них видно армійські тягачі, що перевозять танки.

Перекидання почалася після заяви президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана про те, що рішення про проведення операції на півночі Сирії може бути прийнято «сьогодні або завтра».

У серпні в Анкарі пройшли турецько-американські переговори щодо створення зони безпеки на півночі Сирії. Тоді сторони домовилися організувати координаційний центр зі спільних операцій і планованої зони. Однак пізніше Ердоган заявив, що якщо США будуть затягувати формування зони, Анкара почне операцію проти контролюючих цей регіон курдських сил.

У США не підтримують масштабну військову операцію. За неофіційною інформацією, в Білому домі готові були погодитися тільки на дії «помірного» масштабу. Вашингтону і Анкарі не вдалося домовитися - американський контингент відкликали з сирійсько-турецького кордону. Американський лідер Дональд Трамп попередив Туреччину про неприємності, якщо під час операції постраждають 50 військовослужбовців, що залишилися в Сирії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: