Опалювальний сезон 2019/2020: чи підвищать тарифи та що буде впливати

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Зростання тарифів у новому опалювальному сезоні є неминучим, але різкого підвищення не буде. Такі заяви – «лякалки».

Так прокоментував «Слово і Діло» президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар ймовірність підвищення тарифів у новому опалювальному сезоні.

За словами енергетика, на підвищення тарифів впливає сезонна кон'юнктура. Він уточнив, що Україна переходить до ринкової моделі ціноутворення в умовах існування квазіринків на енергетичні ресурси.

«Отже, має відбутися підвищення тарифів», – зазначив він.

Експерт звернув увагу, що головна політична сила в очікуванні місцевих виборів, а бажання перемогти може підштовхнути до штучних заходів із заборони зростання тарифів.

«Банально, потрібно сподобатися виборцеві», – додав Гончар.

Однак експерт пояснив, що після 1 січня 2020 року, якщо не підпишуть нового транзитного контракту, на європейському ринку може виникнути дефіцит газу.

При цьому він уточнив, що навіть якщо дефіциту газу не буде, вже простежується штучне нагнітання ситуації.

«Європейські кампанії хочуть заробити. Тому ціна на імпортний газ може підвищитися. Звичайно, в цей же день тарифи в Україні не зростуть, але через певний проміжок часу це спрацює і у нас. Купуючи більш дорогий газ, Україна також отримає більш дорогі послуги на теплопостачання», – роз'яснив Михайло Гончар.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

Енергетик уточнив, що якихось захмарних стрибків цін не буде.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич передбачає, що ціни можуть підвищити до 30% вже до зимового періоду.

«Це вже видно за котируваннями, які показують біржі країн ЄС. Оскільки ми прив'язані до імпортного паритету, таке саме буде і в Україні», – констатував він.

За його словами, фактор курсу та нафти буде створювати передумови для зростання цін для кінцевого споживача.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, жодних рішень про підвищення тарифів на опалення, не ухвалювали. Наприкінці серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що поставив уряду завдання знизити ціни на комунальні послуги.

Додамо, наразі ціну на газ для населення визначено на рівні 4653,54 грн за 1 тис. кубометрів.

Відзначимо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Також читайте, як протягом останнього року змінювались тарифи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: