Як за останній рік змінилися тарифи на газ

Читать на русском

Щонайменше через місяць (а якщо погода не буде радувати, то й раніше) в Україні почнеться опалювальний сезон. У зв'язку з цим більш актуальним стає питання ціни на газ для населення, адже від цього залежатимуть тарифи на гарячу воду і безпосередньо на опалення. Хоча вартість блакитного палива останнім часом знижується, експерти кажуть, що це ненадовго. «Слово і Діло» подивилося, як ціна на газ змінювалася протягом останнього року.

У вересні-жовтні минулого року українці платили 6,96 грн за кубометр, а з 1 листопада ціна різко виросла на 22,8% – до 8,55 грн за кубометр. Те саме підвищення, яке тодішній прем'єр-міністр Володимир Гройсман називав необхідним: «У нас було тільки два варіанти: або мінімальне підвищення, про яке ми домовилися, або дефолт, галопуюча інфляція, знецінення всіх заощаджень. Ми вибрали варіант, який можна компенсувати субсидіями. Щоб незахищені люди не відчули підвищення».

Така ціна зберігалася до травня цього року. У травні середня ціна по Україні знизилася на 3,6% – до 8,24 грн за кубометр, киянам пощастило більше – до 7,81 грн (на 8,7%). Відтоді вартість газ поступово знижується, причому в Києві платять менше.

У червні по Україні за кубометр газу в середньому платили 7,7 грн, в липні – 6,9 грн, в серпні – 6,59 грн, у вересні – 6,4 грн.

Що стосується інших тарифів, ціни за рік майже не змінилися. За електроенергію українці платять 0,9 грн за кіловат (до 100 кіловат на місяць) або 1,68 грн (якщо більше 100 кіловат). Кубометр гарячої води в столиці коштує 80,62 грн, як і рік тому.

Ціна за холодну воду і водовідведення зросла: з листопада минулого року до 19,60 грн за кубометр, з лютого – до 21,76 грн.

Нагадаємо, глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що запасів газу в підземних сховищах України вистачить, щоб пройти опалювальний сезон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: