ЦВК, Кабмін і столиця: чим цього тижня займалася Рада

Читать на русском
Рада цього тижня оновила ЦВК, ухвалила в першому читанні закон про столицю і остаточно відхилила закон про хімічну кастрацію педофілів.

Верховна рада вже звично продуктивно відпрацювала цей тиждень, незважаючи на відсутність пленарного засідання у вівторок. На цьому тижні був розглянутий скандальний законопроект про столицю, програма Кабінету міністрів, затверджений новий склад Центральної виборчої комісії. У парламенті також побував президент України Володимир Зеленський, проте в самій залі він не з'явився. Читайте в матеріалі «Слово і Діло», чим цього тижня займалася Рада.

У середу ранкове засідання парламенту почалося із запізненням на годину. Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна узгодила «формулу Штайнмаєра», і вочевидь, вранці зібрав голів фракцій, щоб докладніше розповісти про це. Однак виступати безпосередньо з трибуни в залі глава держави не став.

Виступи депутатів на засіданні почалися саме з обговорення «формули». Деякі політичні сили – «Голос», «За майбутнє» – поскаржилися на відсутність комунікації з іншими органами влади. Після короткої перерви фракції «Голос», «Європейська солідарність» і «Батьківщина» запропонували президенту особисто виступити перед депутатами і донести свою позицію. Також «Голос» і «Євросолідарність» зажадали до 16-ї години прийти до Ради міністру закордонних справ Вадиму Пристайку та голові Генштабу Руслану Хомчаку. Але, як зазначив спікер Дмитро Разумков, у них, напевно, свій план роботи, і тому перед нардепами вони не виступили.

Першим рішенням парламенту в середу було створення тимчасової спеціальної комісії у справах ветеранів. Комісію очолить Яна Зінкевич, працювати ТСК буде рік. Серед її завдань – проаналізувати практики застосування законів з питань правового статусу ветеранів війни, вносити на розгляд Ради або комітетів пропозиції щодо планування розвитку законодавства в цьому напрямку.

Бюджет, реформа прокуратури та ВАКС: чим протягом тижня займалася РадаВерховна рада протягом тижня ухвалила закон для запуску Антикорупційного суду і схвалила реформу прокуратури.

Ще одне важливе рішення середи – ухвалення закону про перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції. Закон передбачає, що голову НАЗК призначатиме Кабінет міністрів за результатами відкритого конкурсу. Після того, як закон набуде чинності, склад Агентства буде розпущений, а Кабмін призначить тимчасово виконуючого обов'язки голови.

Крім того, в рамках перезавантаження відомство має отримати повний доступ до реєстрів для автоматичної перевірки декларацій. В законі є одне неприємне для деяких політичних партій повідомлення: партії, які не подолали 5%-й прохідний бар'єр на парламентських виборах, не отримають державного фінансування. А значить Радикальна партія, «Сила і честь», «Опозиційний блок», Партія Шарія, «Свобода» та «Українська стратегія Гройсмана» залишаться без бюджетних грошей.

Ранок четверга знову почався з вимоги заслухати президента, главу МЗС і начальника Генерального штабу з мирним планом. Але очікувано ніхто з них до народних депутатів не прийшов.

У першому читанні 3 жовтня народні депутати розглянули скандальний законопроект «Про столицю України – місто-герой Київ». Згідно з документом пропонується розділити повноваження мера і голови Київської адміністрації, а мер очолюватиме новий орган – Київський магістрат. «В руках міського голови, який відповідно до закону і є головою Київської міської державної адміністрації, виявилися дуже широкі, практично надзвичайні повноваження. Водночас райони столиці, які за кількістю населення, відповідають деяким обласним містам України, залишилися без органів місцевого самоврядування. На жаль, як показала практика, ані попередник, ані чинний мер столиці Віталій Кличко не скористалися наданими їм повноваженнями в інтересах киян. Як наслідок, столиця України, незважаючи на величезний економічний та людський потенціал, має сьогодні цілий букет проблем», – розповів депутат Андрій Клочко.

У підсумку в першому читанні було схвалено ініціатива Олександра Ткаченка, причому силами фракції «Слуга народу»: з 244 голосів «За» 234 були від СН і ще 10 – позафракційні. Решта політсил голосів за законопроект не дали.

Також вчора Рада ухвалила законопроекти:

  • у другому читанні – «Про концесію». Закон має сприяти вдосконаленню правового регулювання концесійної діяльності, а це забезпечить можливість ефективного залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в економіку для розвитку інфраструктури. «В Україні передача об'єктів державної власності в концесію сьогодні регулюється чотирма різними законами, що суперечать один одному. При цьому в чинному законодавстві не визначені прозорі процедури підготовки концесійних проєктів та конкурси на вибір концесіонера. Ми пропонуємо це змінити», – пояснила Роксолана Підласа.

  • в першому читанні – «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права і законні інтереси роботодавців України)». Законопроект спрямований на зниження тиску на бізнес шляхом зменшення штрафів за порушення вимог трудового законодавства.

  • у другому читанні – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності». Головна мета закону – виключити рейдерські захоплення майна і спростити захист свого майна підприємцями.

  • у другому читанні – «Про внесення змін до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову в пільговому перевезенні окремих категорій громадян». Відповідно до закону підвищуються штрафи перевізників за відмову в безкоштовному проїзді учасникам бойових дій.

Крім того, Рада вчора розглянула кілька законів, які ухвалило ще VIII скликання, але їх ветував президент Володимир Зеленський. На доопрацювання відправили закон про підтримку та державне фінансування організації «Пласт». Основні претензії президента полягали в тому, що визначення «Пласту» як єдиної в Україні національної скаутської організації та її державна підтримка може призвести до ризиків в діяльності інших скаутських організацій.

До Ради з початку роботи IX скликання внесли понад 550 законопроектівДо Верховної ради дев'ятого скликання вже внесли 554 законопроекти, більшу частину – в перший тиждень роботи.

Також з пропозиціями президента було розглянуто багатостраждальний Виборчий кодекс, на розробку та ухвалення якого у VIII скликання пішло кілька років. На його доопрацювання вирішили дати три місяці. «Кодекс містить цілу низку положень, які не відповідають Конституції України, не враховують останні позитивні зміни у виборче законодавство, не узгоджуються з іншими законодавчими актами», – зауважив представник президента Руслан Стефанчук.

А законопроект про примусову хімічну кастрацію педофілів і зовсім відхилили. За словами Дениса Монастирського, комітет з питань правоохоронної діяльності працює над законопроектом №0887, який передбачає інший підхід до хімічної кастрації і не буде порушувати прав людини.

Сьогодні, 4 жовтня, Верховна рада зробила те, що попередній парламент не міг зробити багато років – призначила новий склад Центральної виборчої комісії. Нагадаємо, що попередню ЦВК звільнили через те, що вона «неодноразово виявляла недостатню виваженість або навіть політичну упередженість».

3 жовтня президент вніс до парламенту кандидатури, і вже сьогодні вони були схвалені. Варто відзначити, при голосуванні парламент був напрочуд одностайним: кожна кандидатура набирала щонайменше 310 голосів, «проти» майже не голосували. Сьогодні ж нова ЦВК зібралася на засідання та обрала головою Олега Діденка.

Після обрання складу ЦВК Рада пішла на досить тривалу перерву і після взялася до розгляду змін до КПК. Нагадаємо, що минулого разу ініціативу Володимира Зеленського ледь не відхилили і потім вирішили відправити на повторне друге читання. Все через норму про те, що народних депутатів можуть прослуховувати і обшукувати без дозволу парламенту. Але в результаті цю норму вирішили в фінальну редакцію закону не включати.

Закон ухвалили в другому читанні 330 голосами, навіть ніхто не виступив проти. Документ, зокрема, скасовує «правки Лозового» і надає право НАБУ і ДБР самостійно прослуховувати фігурантів антикорупційних справ. А оскільки до закону було багато правок, його розгляд затягнувся до 14-ї години і ранкове засідання на цьому завершилося.

Після обіду Кабінет міністрів почав представлення своєї програми діяльності. Відзначимо, що «Слово і Діло» ретельно аналізує її і порівнює з програмою Кабміну Гройсмана. Зокрема, ми вже подивилися, що обіцяють у сфері економіки, соціальної і фінансової політики.

На порядку денному Ради сьогодні ще стоять законопроекти про покарання за незаконне збагачення, про позбавлення депутатів зарплати за прогули, зміни до законодавства щодо депутатських запитів. Але, вочевидь, сьогодні до всього цього у нардепів вже не дійдуть руки.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: