Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у сфері фінансової політики

Читать на русском

Кабінет міністрів Олексія Гончарука затвердив програму своєї діяльності. «Слово і Діло» докладно проаналізує документ і порівняє його з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ. Раніше ми писали, зокрема про соціальну політику та медицину, сьогодні подивимося на завдання Міністерства фінансів. І в цій сфері обіцянки з однієї програми до іншої без змін не перейшли.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділимо на чотири групи:

  • обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана;

  • нові обіцянки уряду Гончарука;

  • обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

  • обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну.

У програмі уряду Гончарука з'явилося багато нових обіцянок. Серед планів – створення вільної від корупції Державної митної служби. У керівництві структурних підрозділів центрального апарату та територіальних органів при цьому має бути не менше половини нових людей.

Також планують завершити створення Державної податкової служби з тією же умовою – не менше половини нових людей на керівних посадах. Служба повинна буде надавати 100% послуг, які стосуються оподаткування, онлайн, через електронний кабінет платника податків.

Крім того, уряд хоче впровадити стимулювання добровільного дотримання податкової дисципліни (сплати податків) з урахуванням специфіки груп і категорій платників податків.

Кабмін Гончарука має намір сприяти банківському кредитуванню економіки в цілому шляхом створення умов для зменшення вартості кредитних ресурсів і зниження рівня ризиків для кредиторів. Для окремих категорій малого і середнього бізнесу будуть запроваджені фонди часткового гарантування кредитів.

Для Національного банку будуть створені умови, щоб впорядкувати ринок небанківських фінансових послуг. Це захистить банки від недобросовісної конкуренції. Також є пункт про ефективну і прозору співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями.

Обіцянки зі змінами в новій програмі деталізують реформи попереднього уряду. Кабінет міністрів Володимира Гройсмана брав на себе зобов'язання (і виконав) запровадити середньострокове бюджетне планування. Тепер же в Кабміні обіцяють планувати державні фінанси на три роки.

Систему управління державним боргом планують змінити: створити інституційно сильне боргове агентство, яке забезпечить ефективне управління державним та гарантованим державою боргом відповідно до кращих європейських практик.

У новому Кабміні уточнили обіцянку попередників поліпшити ефективність контролю у фінансовому секторі. Згідно з програмою постійно здійснюватимуть верифікацію державних виплат населенню, прискорять подальше розкриття інформації про публічні фінанси (в тому числі через портали spending.gov.ua і openbudget.gov.ua). І одна з головних обіцянок – створити Бюро фінансових розслідувань.

Взагалі зникла з нової програми Кабміну, зокрема, обіцянка поступово лібералізувати валютне регулювання.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в програмі Кабміну обіцяють щодо освіти і науки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: