Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у сфері економіки

Читать на русском

Кабінет міністрів Олексія Гончарука затвердив програму своєї діяльності. «Слово і Діло» докладно проаналізує документ і порівняє його з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ. Ми вже вивчили, які зміни планують у сфері фінансової та соціальної політики. Сьогодні подивимося, які завдання стоять перед Міністерством економіки, торгівлі і сільського господарства.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділили на чотири групи:

  • обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана;

  • нові обіцянки уряду Гончарука;

  • обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

  • обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну.

Відзначимо, що міністерство з'явилося шляхом об'єднання Міністерства економічного розвитку і торгівлі з Міністерством аграрної політики та продовольства. Отже, перед новим відомствм поставлено більше завдань.

Серед головних нових обіцянок в цій частині програми Кабміну – скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Тут не повинно бути жодних сюрпризів: уряд вже розробив і подав до Верховної ради відповідний законопроект, президент доручив ухвалити його до 1 грудня. Сам земельний ринок має запрацювати з 1 жовтня 2020 року. У зв'язку з цим ще заплановано запровадити запобіжники проти земельного рейдерства. Також всі відомості про земельні ділянки до кінця 2020-го буде внесено до Державного земельного кадастру.

Чимало інновацій обіцяють в сфері АПК. Зокрема, наступного року буде запущено систему добровільної сертифікації продукції тваринного походження, яка виробляється без використання антибіотиків. Будуть посилені заходи державного контролю за виробництвом і реалізацією товарів і послуг, а також відповідальність за порушення вимог законодавства і введення покупця в оману.

Всіх постачальників продуктів в шкільні та дошкільні навчальні заклади будуть моніторити, в разі невідповідності їх продукцію відкликатимуть.

Крім того, в програмі Кабміну є обіцянка створити Фонд національного добробуту, який візьме до управління стратегічні державні підприємства. Всі держпідприємства, які здійснюють комерційну діяльність, будуть корпоратизовані шляхом перетворення в акціонерні товариства.

Міністерство зобов'язане повністю перевести всі публічні закупівлі в електронний вигляд, визначити перелік ринків, які вимагають оптимізації та розробити їх дизайн. Також уряд має намір боротися з монополіями, зокрема, створити дієвий інструмент їх примусового поділу. Суб'єктів п'яти найбільших ринків перевірять на наявність монопольних зловживань.

Програма діяльності Кабміну виконана на 61%: що встигли/не встигли зробити міністри ГройсманаКабінет міністрів виконав свою програму на 61%. Слово і Діло розбило всі обіцянки за темами

Деякі обіцянки з програми Володимира Гросмана новий Кабмін уточнив і розширив. Від планів провести прозору приватизацію держпідприємств не відмовилися. В програмі йдеться про приватизацію, яка дозволить передати сотні суб'єктів господарювання ефективним власникам, а вони, своєю чергою, створять нові робочі місця і ліквідують корупцію.

Приділено увагу розвитку малого і середнього бізнесу: йому обіцяли надавати дешеві кредити за механізмом часткового гарантування і страхування ризику для банків, а також сприяти в отриманні кредитів. Фермерам обіцяють державну фінансову підтримку на покупку землі і розвиток свого бізнесу. Свого часу Гройсман обіцяв поліпшити умови ведення бізнесу і запровадити програми державної підтримки фермерських господарств. Свої обіцянки він, до речі, виконав.

Цікаво трансформувалася невиконана обіцянка попереднього уряду запровадити на держпідприємствах міжнародні стандарти прозорості всієї звітності та незалежного управління. У Гончарука також мають намір реформувати систему управління держпідприємствами: на них створять наглядові ради, а кожне підприємство буде мати зрозумілу мету перебування в державній власності, передбачену в політиці власності.

Зникли з програми Кабінету міністрів обіцянки реформувати Державну аудиторську службу і ухвалити новий Податковий кодекс. Хоча уряд Гройсмана їх не виконав. Крім того, більше не мають наміру впроваджувати механізми страхування ризиків інвесторів (при цьому Кабмін Гройсман не впорався з завданням).

Нагадаємо, за підрахунками «Слово і Діло», програма діяльності уряду Володимира Гройсмана виконана на 61%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: