Погоджувальна рада: за що фракції і група готові голосувати 2-4 жовтня

Читать на русском

Верховна рада цей пленарний тиждень проведе за скороченою схемою: засідання відбудуться тільки 2-4 жовтня. На порядку денному будуть вкрай важливі питання, зокрема, програма дій нового Кабінету міністрів і законопроект про ринок землі. Парламент і далі має намір працювати в своєму «турборежимі», як зазначив спікер Дмитро Разумков, «швидко, але і досить якісно, оскільки швидкість не завжди є антонімом якості». Про що сьогодні говорили на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і Діло».

Дмитро Разумков сьогодні зазначив, що народні депутати повинні були до 1 жовтня внести свої пропозиції в проєкт державного бюджету на 2020 рік. За його словами, бюджет буде винесено на розгляд Ради орієнтовно в п'ятницю, 18 жовтня.

Підсумки роботи Ради: нардепи за тиждень ухвалили 28 законопроектівВерховна рада за тиждень ухвалила 28 законопроектів і 6 постанов. А Голос встиг провалити дві обіцянки.

Цієї п'ятниці, 4 жовтня, Рада планує розглянути програму діяльності Кабінету міністрів (відзначимо, що «Слово і Діло» проаналізує її та порівняє з програмою Кабміну Гройсмана). Також Разумков сказав, що пропонуватиме внести до порядку денного перехідні законопроекти (які залишилися від ВР VIII скликання) та ініціативи опозиції. І цього тижня парламент може ухвалити рішення про створення тимчасової спеціальної комісії з питань ветеранів.

«Так само хотів би звернутися до всіх народних депутатів, оскільки тут є представники всіх політичних сил, не зловживати своїми депутатськими можливостями і не блокувати роботу Верховної ради України. На жаль, без пояснення, з приводу чого було зроблено таке рішення, деякі народні депутати заблокували підписання законопроектів, не вказавши пояснення, що саме було, на їхню думку, порушено в регламенті Верховної ради України», – зазначив Разумков.

У «Слузі народу» серед пріоритетних законопроект назвали проєкт закону про концесії, про економічних операторів, про проведення приватизації, щодо космічної діяльності. «Ми наполягаємо на тому, що Верховна рада може працювати інтенсивніше. Звісно, термінологія «турборежим» вже такі конотації має, не завжди позитивні, в суспільстві. Але за цим стоїть насправді наше бажання якомога швидше ці зміни втілити, тому що люди їх реально чекають», – підкреслив глава фракції Олександр Корнієнко.

Від інших фракцій на Погоджувальній раді дісталося Кабінету міністрів. Наприклад, «Європейська солідарність» запропонувала запросити до Ради міністра закордонних справ Вадима Пристайко у зв'язку зі скандалом через телефонну розмову між президентами України і США. Ірина Геращенко сказала, що також непогано було би почути його бачення Мінського і Нормадського форматів.

Юлія Тимошенко розкритикувала урядовий законопроект про ринок землі. «Тут на кількох аркушах, по суті, 72% території України може просто піти з молотка за цим законом, причому без будь-яких правил, практично без обмежень. І я можу сказати, що 99% країн, які мають сільськогосподарську землю, не поводяться так зі своїм багатством», – сказала лідер «Батьківщини». На її думку, питання про запровадження ринку потрібно вирішувати на всеукраїнському референдумі.

«Опозиційна платформа – За життя» теж виступає за вирішення земельного питання на референдумі. Також фракція вже традиційно розкритикувала проєкт державного бюджету. «Йде продовження будівництва поліцейської держави проти бідного населення, йде збільшення фінансування силових структур і зменшення (з урахуванням реальної інфляції зростання цін) соціальних виплат», – сказав Юрій Бойко. Він також попросив розглянути цього тижня законопроекти, що стосуються мирного врегулювання на Донбасі, і закон про амністію.

У групі «За майбутнє» теж стурбовані планами щодо запровадження ринку землі. Тарас Батенко заявив, що, очевидно, законопроект Кабміну не зможе обмежити допуск іноземців до купівлі землі, адже у них залишається можливість набувати права власності через компанії, які вони створять на території України. «У нас також викликає занепокоєння запропонована урядом можливість безконтрольного зняття обмежень на зміну цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення. І, очевидно, найважливіше в цьому питанні на момент відкриття ринку землі – встановити нижню межу стартової вартості землі не на рівні нормативно-грошової оцінки, а на рівні реальної ринкової вартості», – розповів нардеп.

У групі також закликали створити тимчасову слідчу комісію для розслідування діяльності керівництва Нацбанку і Фонду гарантування вкладів в 2014-2019 роки.

У «Голосі» запропонували відкласти і доопрацювати законопроект про столицю. За словами Сергія Рахманіна, «законопроект дуже специфічний, містить екзотичні норми і системне порушення Конституції». Крім того, фракція розкритикувала кілька моментів у програмі Кабміну, зокрема відсутність згадки про деокупацію Донбасу і Криму, а також планів щодо НАТО.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ще не передав до Ради свої пропозиції щодо складу Центральної виборчої комісії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: