Вбивство Гандзюк: що відомо в річницю нападу на активістку

Читать на русском
Рік тому в Херсоні скоїли напад на активістку Катерину Гандзюк. Вона померла за кілька місяців після цього. Зібрали все, що відомо про її справу.

Рівно рік тому, 31 липня 2018-го, в Херсоні скоїли напад на Катерину Гандзюк – активістку й радницю мера міста. Біля власного будинку Гандзюк облили кислотою, в результаті чого вона отримала важкі опіки. Мотивами для нападу могла стати протидія з боку активістки незаконній вирубці та підпалу лісів у Херсонській області. Після декількох місяців лікування 4 листопада Гандзюк померла в столичній лікарні. Розслідування справи про вбивство триває й сьогодні, «Слово і Діло» зібрало все, що відомо.

Після нападу були затримані п'ятеро причетних

Після нападу на Гандзюк було відкрите кримінальне провадження за статтею «Хуліганство», спочатку його перекваліфікували на «Умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого», а потім на «Замах на вбивство з особливою жорстокістю».

1 серпня Гандзюк перевезли до київської лікарні й надали їй державну охорону. Від співпраці з поліцією Херсона активістка відмовилася, оскільки підозрювала її в причетності до нападу.

Перший підозрюваний у справі був затриманий уже за кілька днів після злочину, 3 серпня. Ним виявився Микола Новиков, 6 серпня суд заарештував його. Але в кінці місяці кримінальну справу проти Новикова закрили, і його відпустили. З'ясувалося, що в момент скоєння злочину він перебував за межами Херсона.

Активістка Гандзюк померла в лікарні після замаху: що пишуть у соцмережахАктивістка Катерина Гандзюк померла в лікарні через кілька місяців після замаху на її життя.

У середині серпня правоохоронці затримали ще п'ятьох підозрюваних – Володимира Васяновича, Сергія Торбіна, Микиту Грабчука, Віктора Горбунова та В'ячеслава Вишневського – організатора, помічників, виконавця та водія. Організатором нападу назвали Торбіна, й усі, крім нього, свою провину в злочині визнали.

За даними слідства, на початку липня Горбунов купив дві пляшки розчину кислоти. За його словами, Торбін запропонував йому та ще трьом підозрюваним здійснити напад на Гандзюк і запропонував їм за це по 500 доларів. Безпосередньо облив кислотою активістку Грабчук.

Хто замовив Катерину Гандзюк

4 листопада Гандзюк померла в лікарні Києва. Після її смерті генеральний прокурор Юрій Луценко пообіцяв, що виконавці та організатор убивства постануть перед судом. Голова Національної поліції Сергія Князєв запевнив, що найближчим часом справу передадуть до суду. Відзначимо, що вони свої обіцянки виконали.

6 листопада Верховна рада створила тимчасову слідчу комісію для розслідування нападів на активістів, у тому числі на Гандзюк. Тут, до речі, також не обійшлося без обіцянок політиків. Народні депутати Ігор Гузь та Віктор Кривенко пообіцяли, що підтримають створення ТСК. Свого слова вони дотримали. А Юлія Тимошенко заявила, що «Батьківщина» не підтримає жодного законопроекту, поки Рада не проголосує за постанову щодо ТСК та постанову про скасування підвищення ціни на газ. Постанова щодо ТСК була проголосована, її підтримала половина членів фракції. Але щодо ціни на газ так нічого не вирішили, при цьому «Батьківщина» в голосуваннях брала участь. Таким чином, Тимошенко свою обіцянку провалила.

Смерть активістки також прокоментував президент Петро Порошенко: «Я хочу звернутися до правоохоронців, щоб було зроблено все можливе для того, щоб були знайдені вбивці, щоб вбивці були покарані, опинилися на лаві підсудних. І ми всі маємо об'єднати зусилля для того, щоб це сталося, спільно допомогти правоохоронним органам, поліції, щоб зло було покаране».

Серед причетних до вбивства назвали помічника народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Миколи Паламарчука Ігоря Павловського, він був посередником між організатором і замовником вбивства. Крім того, одним з організаторів назвали Олексія Левіна, який наразі перебуває в розшуку.

Батько Катерини Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комісії заявив, що організаторами вбивства є голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, депутат Андрій Гордєєв, а також Євген Рищук.

Мангеру та Павловському оголосили про підозру

11 лютого 2019 року Владиславу Мангеру оголосили про підозру в організації вбивства Гандзюк. Причому спочатку його підозрювали в замовленні вбивства, а в квітні змінили підозру на організацію та скоєння злочину й навмисних тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого. Суд заарештував Мангера, пізніше підозрюваного звільнили з-під варти, але зобов'язали носити електронний браслет.

Ігоря Павловського спочатку також підозрювали в організації вбивства, але пізніше змінили підозру на приховування злочину. У листопаді минулого року суд заарештував його без права внесення застави. Але згодом запобіжний захід пом'якшили на домашній арешт через погане самопочуття Павловського. Наприкінці липня термін його арешту сплив і продовжувати його не стали.

30 липня Генеральна прокуратура України передала до суду звинувачення проти Ігоря Павловського. Зараз готується перше судове засідання. У Мангера забрали закордонний паспорт, до 3 серпня він носитиме електронний браслет.

П'ятеро підозрюваних отримали вироки. Наприкінці квітня стало відомо, що п'ятеро підозрюваних у справі про вбивство – Микита Грабчук, Сергій Торбін, Володимир Васянович, Віктор Горбунов та В'ячеслав Вишневський – визнали свою провину й пішли на угоду зі слідством.

Покровський районний суд Дніпропетровської області виніс їм вироки. Координатора нападу на Гандзюк Торбіна засудили до 6 років і 6 місяців позбавлення волі, а безпосереднього нападника Грабчука – до 6 років в'язниці. Васянович і Вишневський отримали по 4 роки ув'язнення, Горбунов – 3 роки.

За даними обвинувачення, Торбін на замовлення осіб, імена яких не називалися, схилив інших обвинувачених до участі в замаху. Вирок набув чинності 19 липня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: