Активістка Гандзюк померла в лікарні після замаху: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Активістка Катерина Гандзюк померла в лікарні через кілька місяців після замаху на її життя.

Радник мера Херсона Катерина Гандзюк 4 листопада померла в лікарні Києві. Нагадаємо, що 31 липня її облили сірчаною кислотою, вона отримала опіки 40% шкіри, перенесла після цього 11 операцій.

У Національній поліції повідомили, що в справі про напад на Гандзюк зібрана вся доказова база, найближчим часом матеріали передадуть до суду. Водночас адвокат вважає, що передача справи до суду в її нинішньому вигляді унеможливить притягнення до відповідальності замовників вбивства.

«Слово і Діло» розбиралось, як у соціальних мережах відреагували на смерть Гандзюк.

«Не знаю, що страшніше: небажання влади шукати вбивць чи імпотентність правоохоронної системи, яка на це не здатна. Єдине, що залишається – знайти й покарати справжніх замовників вбивства. Якщо влада не здатна знайти вбивць і захистити тих, хто прагне зробити нашу країну кращою, то незабаром в Україні не залишиться нікого, хто міг би хоч щось змінити. Більшість збере валізи й відправиться в пошуках місця, де заборонено безкарно вбивати людей», – написав Артем Гудков.

«У Києві до мітингувальників біля МВС вийшов Арсен Аваков. Міністр був помітно схвильований. Його промову кілька разів переривали вигуками «Ганьба!». Аваков сказав, що знімає керівника Херсонського главку поліції, а сам разом зі своїми заступниками складає повноваження до закінчення службового розслідування. Не вірите? Правильно робите. Арсен Борисович крутили громадськість на рожні. Не панська це справа – до холопів виходити», – написав Сергій Марченко.

«Убивство Катерини Гандзюк – це Врадіївка Петра Порошенка. Але водночас це набагато гірше, ніж Врадіївка. Врадіївка – це був шок, збій системи, ментовске свавілля. На яке все ж за бажання було легко знайти управу просто за дзвінком із Києва. Тут же ми маємо справу із ситуацією, яка не просто некерована, вона нікого по-справжньому й не шокує. За п'ять років бандитизм зрісся з політикою, з владою й сам став владою. Справа Гандзюк викликала резонанс виключно через близькість покійної з посольствами. Але в ній немає абсолютно нічого, що може якось особливо здивувати жителів тисяч населених пунктів у всій країні. Це їхнє повсякденне життя», – написав В'ячеслав Чечило.

«Чи стане справа Гандзюк справою Гонгадзе для Порошенка? Ні. Не стане. По-перше, тому що ті, хто на неї вчинив замах, уже сидять у СІЗО разом з організатором. Тож, може, докопаються й до замовників. Владі є на кого переводити стрілки й тримати увагу у фокусі. По-друге, тому що до виборів президента залишилося півроку й простіше не обрати ще раз Порошенка, ніж морочитися, чому в нього й коаліції не вийшло навести за чотири з половиною роки лад і зупинити переслідування активістів», – написав Юрій Романенко.

«Саме політики зберігають систему, в якій бандити й поліція, корупція й спецслужби, сваволя чиновників і суди – це одне й те ж за рідкісними винятками. І ще нагадування: за всім силовим агрегатом у нас встановлений двопартійний контроль. СБУ – це президент. У системі прокуратури – генеральний від президента, перший заступник – від «Народного фронту», голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури пішов під дах «фронтовиків». МВС і поліція – це «Народний фронт». Суди – фактично, всі так чи інакше маніпульовані президентською адміністрацією. Якщо в них розслідування «не йде», то це може бути лише з двох причин: не хочуть посадити когось зі своїх або взяли гроші», – написав Дмитро Литвин.

Нагадаємо, США закликають притягнути до відповідальності замовників убивства активістки Катерини Гандзюк.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: