На особистому контролі: які обіцянки політики дають після резонансних злочинів

Читать на русском
Після смерті активістки Катерини Гандзюк політики знову повернулися до звичних тез про необхідність знайти і покарати винних.
Слово і Діло

На вихідних в одній із лікарень Києва померла активіста Катерина Гандзюк, на яку 31 липня здійснили замах. У цій справі поліція затримала п'ятьох осіб, четверо з них зізналися в скоєнні злочину. Після смерті Гандзюк пішла типова реакція з боку влади: покарати винних і запобігти подібним подіям. Ці заяви звучать після кожного резонансного злочину, але ефекту від них жодного. «Слово і Діло» сьогодні зібрало схожі обіцянки українських політиків і подивилося, як вони виконуються.

Одне з найбільш резонансних вбивств останніх років відбулося в липні 2016 року, коли в результаті вибуху автомобіля загинув журналіст Павло Шеремет. Того ж дня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив: «Зроблю все, що можу, щоб разом із колегами розкрити злочин». Обіцянка досі не виконана, через більш ніж два роки ані підозрювані, ані організатор вбивства не встановлені.

Крім того, в травні 2017 року Луценко пообіцяв за півроку завершити розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Генпрокурор запевняв, що слідство має важливі докази, «які не всім сподобаються». Однак розслідування тривало й наприкінці минулого року. Тож чиновник свою обіцянку провалив.

Петро Порошенко наприкінці травня 2014 року, ще тільки балотуючись на посаду президента України, пообіцяв провести ретельне розслідування подій, що відбулися в Одесі 2 травня. Нагадаємо, тоді в результаті масових заворушень загинули 48 людей, близько 300 отримали поранення. «Я обіцяю, що чесне й неупереджене розслідування подій, які сталися в Одесі 2 травня, буде предметом моєї найпильнішої уваги», – запевнив він. І ось через чотири роки розслідування в цій справі все ще триває, кільком чиновникам МВС було повідомлено про підозру. Однак, як зазначили в моніторинговій місії ООН із прав людини, жодна посадова особа не було притягнута до відповідальності. Тож обіцянка Порошенка все ще в процесі.

Народні депутати також не залишаються осторонь, коли йдеться про гучні злочини. У липні в Києві колишній боксер, а зараз бізнесмен Кирило Островський на смерть збив 10-річну дівчинку. Нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук пообіцяв контролювати розслідування ДТП до винесення справедливого вироку.

Сергій Каплін у 2014 році був стурбований розслідуванням вбивства мера Кременчука Олега Бабаєва й вимагав у екстреному порядку створити тимчасову слідчу комісію. Наступного дня після своєї обіцянки Каплін зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про створення відповідної ТСК. І хоча проект потім був відкликаний, нардеп свою обіцянку виконав.

Дають такі обіцянки й місцеві політики. Після пожежі в дитячому таборі «Вікторія» в Одеській області голова обласної адміністрації Максим Степанов пообіцяв покарати всіх винних. Йому поки також не вдалося виконати свої обіцянки: розслідування в справі все ще триває, періодично виявляються нові підозрювані.

Мер Одеси Геннадій Труханов також пообіцяв, що всі винні в пожежі будуть покарані. «Найжорсткішу відповідальність понесуть усі винні – хто має цим займатися, хто мав контролювати і хто не проконтролював (пожежну безпеку – ред.)», – запевнив чиновник. При цьому на початку року він не звернув увагу на прохання депутатів озвучити результати службової перевірки в зв'язку з пожежею. А пізніше «Слову і Ділу» повідомили, що міська рада не наділена повноваженнями щодо притягнення до відповідальності винних у пожежі.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко вимагає від правоохоронців зробити все можливе для розкриття вбивства Катерини Гандзюк.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: