Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Києва

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралося, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Києві. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Найбільшу кількість обіцянок виконав Віктор Андрієвський – 68%. За час роботи в парламенті він подав 77 законопроектів, 182 пропозиції до таблиць поправок і 31 запит. Депутат пропустив близько 20 пленарних засідань, виступав із місця 27 разів, із трибуни – 43 рази.

Безпосередньо для свого округу депутату залишилося виконати обіцянку, яку він дав ще в березні 2017 року, – реконструювати Солом'янський ландшафтний парк. Андрієвський неодноразово надсилав запити щодо проблеми із забудовою ділянки ландшафтного парку. На початку 2018-го стало відомо, що проведений тендер для визначення підрядної організації з реконструкції та благоустрою парку, з переможцем уклали договір. Минулого року на благоустрій ландшафтного парку були передбачені бюджетні асигнування в розмірі 8,5 млн грн, з них було освоєно 4,7 млн. На цей рік на реконструкцію та благоустрій парку заплановано виділити 25,4 млн грн.

Трохи менше обіцянок виконав Віталій Сташук – 67%. На його рахунку 73 законопроекти, 412 пропозицій до таблиць поправок і 52 запити. Депутат по 16 разів виступав у парламенті з місця та з трибуни.

Сташук, зокрема, не виконав програмну обіцянку ініціювати розробку плану створення «Київ-Сіті» на території Дарницького району. Проект передбачав перенесення частини адміністративних та бізнес-установ із правого берега до Дарницького району. «Слово і Діло» надсилало депутату запит щодо того, як він виконує свою обіцянку. Але відповіді ми так і не дочекалися, з чого робимо висновок, що план не розроблений.

Борислав Береза, Євген Рибчинський та Олександр Третьяков виконали по 50% своїх обіцянок. Депутати активно беруть участь у законотворчій діяльності: на рахунку Берези 86 законопроектів, 51 поправка й 112 запитів, на рахунку Рибчинського – 129 законопроектів, 374 поправки та 24 запити, в Третьякова – 84 законопроекти, 392 поправки та 11 запитів.

Відзначимо, що Рибчинський обіцянок саме своєму виборчому округу не давав. У Третьякова в процесі виконання залишається програмна обіцянка домогтися припинення хаотичної забудови, а також збереження зелених зон у столиці. У 2017 році депутат підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності», який розроблений для приведення процедур будівництва у відповідність до найкращих європейських практик, забезпечення ефективності та впорядкування відносин у будівництві, запобігання самовільному будівництву та створення афер.

Віктор Чумак виконав 48% обіцянок. Народний депутат за час роботи восьмого скликання подав 87 законопроектів, 474 пропозиції до таблиць поправок і 20 запитів. Він 65 разів виступав у Верховній раді з місця й 51 раз – із трибуни.

У Чумака в процесі виконання залишається передвиборча обіцянка створити законодавчі умови для реформування Києва. В Раді він підтримав законопроект «Про засади державної регіональної політики», який є законодавчою базою для реалізації політики децентралізації, зокрема фінансової. А також проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності».

Леонід Ємець виконав 46% обіцянок. Депутат подав 130 законопроектів, 674 пропозиції до таблиць поправок і 54 запити. В парламенті він виступав 86 разів із місця й 85 разів – із трибуни. За даними письмової реєстрації, Ємець пропустив 31 пленарне засідання, а за даними електронної – 131.

В'ячеслав Константіновський виконав 36% зобов'язань. Своєю появою у Верховній раді нардеп не часто балує: за даними письмової реєстрації, він пропустив 318 засідань, за даними електронної – 428, і лише одного разу виступав із трибуни. На рахунку Костянтинівського 12 законопроектів, 49 пропозицій до таблиць поправок і 7 запитів. Відзначимо, що в липні 2017 року Константіновський написав заяву про відмову від депутатського мандата. Він заявив, що за «три найпохмуріших роки життя» не зміг стати справжнім політиком і повною мірою допомагати виборцям.

Володимир Ар'єв виконав 35% обіцянок. На рахунку народного депутата 36 законопроектів, 87 пропозицій до таблиць поправок і 45 запитів. Він 30 разів виступав у парламенті з місця й 31 раз – із трибуни.

Нардеп, зокрема, не виконав обіцянку про те, що незаконного будівництва на вулиці Олевській не буде. «Знову Олевська й знову ліквідація нового бандитського будівництва від Войцеховського. Минулого року засипали один незаконний котлован, так вони вирішили з іншого боку. Просто тупо риють, без будь-якого землевідведення й дозволу! Сьогодні завдяки спільним зусиллям засипали й цей котлован. Незаконного будівництва не буде», – говорив Ар'єв у березні 2015-го. Наприкінці квітня голова Святошинської районної адміністрації повідомив, що огорожу навколо незаконного будівництва демонтували, також відкрите кримінальне провадження. У лютому 2016-го «Слово і Діло» проінспектувало стан виконання обіцянки: з'ясувалося, що скандальне будівництво на Олевській триває.

Андрій Іллєнко виконав 33% обіцянок. Він подав 145 законопроектів, 619 поправок і 450 запитів. Також депутат 149 разів виступав у Верховній раді з місця й 107 – разів із трибуни. Іллєнко київським виборцям майже не дає обіцянок. У процесі виконання в нього залишається зобов'язання не допустити незаконної забудови біля станції метро «Лісова». Йдеться про територію лісопаркового господарства в кварталі між Броварським проспектом і вулицею Кіото, ТЦ Leroy Merlin і станцією метро. «Зараз ми домоглися відкриття кримінальних проваджень і за фактом отруєння, і за фактом вирубки. Ми вимагаємо всебічного розслідування цих злочинів і покарання винних. На жаль, із мером Кличком у Києві кількість незаконних забудов і знищення зелених зон не зменшилась, а, навпаки, збільшується», – розповів Іллєнко.

Юрій Левченко виконав 30% своїх зобов'язань. У Раді народний депутат неймовірно активний: 214 законопроектів, 1 тисяча 971 пропозиція до таблиць поправок і 339 запитів. Крім того, він 753 рази виступав у парламенті з місця й 90 разів – із трибуни.

Олександр Супруненко реалізував 29% обіцянок. Він подав за час каденції 25 законопроектів, 2 пропозиції до таблиць поправок і 156 запитів. У парламенті нардеп виступив 9 разів із місця й 4 рази – з трибуни.

Аутсайдер рейтингу – Андрій Білецький і його 25% виконаних обіцянок. Парламентар подав 44 законопроекти, 20 поправок і 14 запитів. За даними письмової реєстрації, він пропустив 456 пленарних засідань, за даними електронної – 557.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Черкаської, Київської, Донецької, Тернопільської та інших областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: