Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Борислав Береза

Читать на русском
Береза не виконав програмну обіцянку домагатись ухвалення закону про відповідальність народних депутатів усіх рівнів за передвиборчі обіцянки.
Слово і Діло

Позачергові парламентські вибори відбудуться 21 липня, політичні партії оголосили, хто піде в їх складі, а Центральна виборча комісія закінчила реєструвати кандидатів. Незважаючи на тренд на нові обличчя, в списках партій і серед мажоритарників ми побачили досить багато досвідчених політиків, які ще не встигли виконати свої попередні обіцянки, а вже роздають нові. «Слово і Діло» нагадає про провалені зобов'язання кандидатів, які зараз працюють у Верховній раді й мають шанси пройти до наступного скликання. Сьогодні в центрі уваги Борислав Береза.

Борислав Береза вже вдруге йде до Верховної ради за виборчим округом №213 (Київ) як самовисуванець. За час роботи у Верховній раді восьмого скликання Береза дав 40 обіцянок, виконав половину (50%), провалив – 9 (22%), ще 11 залишаються в процесі. Ми традиційно зосередимося на невиконаних обіцянках кандидата.

Одна з найцікавіших провалених обіцянок Берези – домагатись ухвалення закону «Про відповідальність народних депутатів усіх рівнів за передвиборчі обіцянки», вона була зафіксована в його програмі. Але за п'ять років депутат такого закону не ініціював, тобто відповідно до своєї ж ідеї, має нести відповідальність за невиконану обіцянку.

І це не єдина програмна невиконана обіцянка Берези. Народний депутат також не домагався ухвалення доопрацьованого закону «Про очищення влади». В парламенті були зареєстровані кілька законопроектів щодо люстрації, але Береза до них стосунку не мав. Крім того, він не виконав обіцянку розпочати будівництво реабілітаційного центру для учасників антитерористичної операції та жителів Троєщини. Береза збирався це робити на базі опікового центру за допомогою приватних інвесторів і Міністерства оборони України. Але будівництво так і не розпочалося.

Мав Береза домагатися надання широких повноважень органам місцевого самоврядування: повернути можливість впливу місцевої влади на розподіл місцевого бюджету й забезпечити механізми використання бюджетних коштів на потреби територіальної громади округу. В парламенті депутат проголосував проти постанови «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади». У лютому 2017 року Рада ухвалила 4 законопроекти, які сприяють проведенню реформи децентралізації, Береза підтримав три з них. Станом на квітень парламент ухвалив ще ініціативи, спрямовані на передачу владних повноважень місцевим органам влади і збільшення кількості податків, які залишаються в місцевих бюджетах, але депутат за більшість не голосував і не виконав обіцянку.

Не виконав нардеп кілька обіцянок щодо запитів. У серпні 2015 року Береза заявив, що надішле запити до Генеральної прокуратури та Міністерства оборони щодо корупції в зоні АТО. Тоді депутат обурювався, що десантники скаржаться на відсутність обмундирування та умови служби, а також на контрабандистів, які наживаються на війні: «Хлопці говорять, що вони могли б стати мільйонерами. Але заробляти на війні вони гидують. А хтось не гребує. Писатиму запит до Генпрокуратури та МО. Відповідь оприлюдню». Але замість цього Береза лише надіслав звернення голові Служби безпеки України.

У вересні 2017 року Береза говорив, що надішле депутатський запит щодо питання доцільності виділення бюджетних коштів на «Програму оздоровлення території Запорізької області від сказу на 2017-2021 роки», який передбачає оральну вакцинацію лисиць. Але й цей запит він не надіслав, зазначивши, що той став неактуальним.

Залишилася без реалізації обіцянка Берези ініціювати законопроекти щодо боротьби зі злочинністю в Україні. Депутат у вересні 2016 року написав довгий пост про злочинність і зазначив пріоритетні питання, щодо яких збирається подавати законопроекти. Але зареєстрував лише «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, й за проїзд на заборонний сигнал світлофора). А щодо викрадення автомобілів і модернізації роботи слідчих ініціатив не було.

Нагадаємо, раніше ми писали про невиконані обіцянки, зокрема, Леоніда Ємця та Вадима Рабіновича.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: