Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Леонід Ємець

Читать на русском
Леонід Ємець за час роботи у Верховній раді восьмого скликання дав 29 обіцянок, виконав – 10, провалив – 9, іще 10 залишаються в процесі виконання.
Слово і Діло

Позачергові парламентські вибори відбудуться 21 липня, політичні партії оголосили, хто піде в їх складі, а Центральна виборча комісія закінчила реєструвати кандидатів. Незважаючи на тренд на нові обличчя, в списках партій і серед мажоритарників ми побачили досить багато досвідчених політиків, які ще не встигли виконати свої попередні обіцянки, а вже роздають нові. «Слово і Діло» нагадає про провалені зобов'язання кандидатів, які зараз працюють у Верховній раді й мають шанси пройти до наступного скликання. Сьогодні в центрі уваги Леонід Ємець.

У 2014 році Леонід Ємець пройшов до Верховної ради за мажоритарним округом №221 (Київ) від партії «Народний фронт». На ці дострокові вибори народний депутат іде за тим самим округом, але вже від нової політичної сили – «Голосу» Святослава Вакарчука.

За час роботи в парламенті восьмого скликання Ємець дав 29 обіцянок: виконав – 10 (45%), провалив – 9, у процесі залишаються 10. Ми традиційно зосередимося на провалених обіцянках кандидата.

У квітні 2015 року Ємець обіцяв, що новий склад Центральної виборчої комісії буде обраний до місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. До обіцяної дати жодних зрушень у питанні оновлення ЦВК не відбулось, а народний депутат Юрій Луценко заявив, що президент Петро Порошенко внесе на розгляд список нових кандидатів одразу після проведення місцевих виборів. У підсумку підготовкою та проведенням виборів займався склад ЦВК, призначений ще в 2004 році. Оновили Комісію лише у вересні минулого року.

Не виконав депутат обіцянку надіслати запити до Генеральної прокуратури щодо будівництва будинку на місці дитячого садка на вулиці Барбюса в Києві. «На Барбюса, де на місці дитсадка планують збудувати багатоповерховий будинок, захищати жителів від «тітушок» виїжджають навіть не одним бусіком міліції. Сьогодні вже 11-й день відповіді на депутатські запити до відповідних органів щодо наявності документів та дозволів на цю забудову. Тобто на один день більше, ніж передбачено законом. Значить, сьогодні будуть надіслані відповідні запити до Генеральної прокуратури», – заявив Ємець у травні 2015-го. Того ж дня «тітушки» побили людей, які захищали дитячий садок від забудови. Але за півроку Ємець обіцяного запиту не надіслав.

У 2016 році Ємець провалив ще одну обіцянку, яка стосувалася незаконної забудови на вулиці Барбюса. В лютому він заявив, що звернеться до генерального прокурора Віктора Шокіна з вимогою відкрити кримінальне провадження проти мера Києва Віталія Кличка, якщо той не зустрінеться з ним і місцевою громадою для вирішення питання. Пізніше в Генеральній прокуратурі повідомили, що Ємець звертався із запитом щодо неправомірних дій працівників Київського міського бюро технічної інвентаризації, зупинки будівництва на вулиці Барбюса. Але звернення з вимогою відкрити кримінальну справу не було, як і зустрічі з Кличком.

Із запитами в нардепа взагалі не дуже складається. У 2016 році він іще провалив обіцянку надіслати запит прем'єр-міністру Володимиру Гройсману щодо ситуації з ошуканими вкладниками банку «Михайлівський».

Також у лютому 2016-го депутат обіцяв разом із колегами розробити законопроект про запобіжні заходи, що не дозволить відпускати злочинців під «смішну заставу»: «Однозначно, підвищимо відповідальність адвоката, прокурора та судді за затягування термінів або бездоказові подання й рішення. Приведемо суми застав до реального стану речей. Коротше, не дозволимо випускати злочинців під смішну заставу чи тероризувати невинних у СІЗО».

За кілька місяців у Верховній раді був зареєстрований законопроект «Про внесення зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України (щодо надання суду права не визначати розмір застави в кримінальних процесах про тяжкі та особливо тяжкі злочини, скоєні окремими суб'єктами)». Згідно з пояснювальною запискою, невизначення судом розміру застави в кримінальному провадженні сприятиме реалізації принципу невідворотності покарання за злочин. Але Ємець не мав стосунку до цього законопроекту, своєї ж ініціативи так і не вніс.

Поспішив Ємець у листопаді 2016 року пообіцяти, що фракція «Народного фронту» підтримає законопроект, який надає можливість довічно засудженим звернутися до суду для повторного перегляду справи. Причому депутат ще запевнив, що інформація про те, що НФ проти, не відповідає дійсності. А за десять днів Ємець написав у Facebook: «Я в шоці. Маю повідомити. Фракція НФ вирішила не підтримувати закон №2033а». Обіцянка провалена.

З останнього, що не виконав Ємець, – обіцянка голосувати за призначення інавгурації президента Володимира Зеленського на 19 травня. Щодо цієї дати було дві постанови, але депутат не голосував за жодну з них.

Нагадаємо, раніше ми писали про невиконані обіцянки, зокрема, Сергія Пашинського та Валерія Дубіля.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: