Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Чернівецької області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Чернівецькій області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

У Чернівецькій області лише 4 мажритарники й найкраще зі своїми обіцянками впорався Микола Федорук, який виконав 74% із 24 обіцянок. Нардеп подав 76 законопроектів, 491 поправок до законодавчих ініціатив та 17 депутатських запитів, 141 раз виступав у парламенті.

Досі в процесі виконання перебуває обіцянка Федорука, яку він дав у квітні 2017 року, про те, що нардеп підтримає подання про проведення дострокових виборів депутатів Чернівецької міської ради та міського голови.

Наприкінці липня 2018 року Чернівецька міська рада звільнила мера міста Олексія Каспрука, а третина депутатів Чернівців написали заяви про перевибори міськради. Станом на жовтень проект постанови «Про призначення позачергових виборів депутатів Чернівецької міської ради (26 листопада 2017 року)» Верховна рада не розглядала.

Максим Бурбак за час роботи у Верховній раді дав 92 обіцянки (разом із передвиборчими) й реалізував 55%, а також подав 136 законопроектів, 296 поправок і 127 запитів, 511 разів виступав у Верховній раді.

Не виконав нардеп обіцянку про те, що доб'ється запровадження візового режиму з Росією. З огляду на те, що це питання належить до повноважень Кабінету міністрів, ми перевірили депутатські запити, які надсилав Максим Бурбак до уряду. Як з’ясувалося, таких запитів від депутата не надходило.

Іван Рибак виконав 29% обіцянок, подав 148 законопроектів та 280 поправок і 365 запитів, 242 рази виступав у Раді.

Тіміш пообіцяв запровадити народну законодавчу ініціативуСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не вдалося Рибаку виконати передвиборчу обіцянку зі своєї програми про придбання нових автомобілів швидкої допомоги для округу. Як повідомили нам у відповідь на запит у Департаменті охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації, у 2014-2018 роках закупівля нових автомобілів швидкої медичної допомоги не проводилася.

Григорій Тіміш виконав 22% обіцянок, подав 53 законопроекти, 42 поправки, 182 запити та 31 раз виступав у Раді.

Тіміш ще п’ять років тому дав у своїй передвиборчій програмі обіцянки, які зараз популярні серед нових політиків. Зокрема, він збирався сприяти запровадженню механізму народного вотуму недовіри, народної законодавчої ініціативи та запровадженню механізму народного вето.

Але народний депутат не ініціював жодної законодавчої ініціативи щодо запровадження механізму народного вето та народного вотуму недовіри, відповідно до якого громадяни на референдумі могли б скасовувати рішення органів влади та місцевого самоврядування, а також відправляти у відставку голову місцевої держадміністрації, керівника міліції та податкової, прокурора, суддю.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Львівської та інших областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: