У МЗС пояснили важливість нових слухань у Гаазі

Читать на русском
Завдання українських дипломатів та юристів – не дати відродити імперське минуле Росії, зазначила Олена Зеркаль.

Цього тижня в межах слухань у постійній палаті третейського суду в Гаазі в справі України проти РФ про порушення Конвенції ООН із морського права в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці українська сторона відстоюватиме своє право на судовий розгляд справи по суті.

Як пише «Слово і Діло», про це сказала заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, повідомляє «Європейська правда» в понеділок, 10 червня.

«Мета Росії традиційна - уникнути розгляду справи по суті і відповідальності. Наше завдання просте і складне одночасно - відстояти своє право на судовий розгляд справи по суті», - пояснила Зеркаль суть слухань з питань юрисдикції.

Так звана «велика» справа з морського права стосується всіх порушень, які зробила Росія: перешкоджання навігації, крадіжка корисних копалин, незаконний вилов риби, спорудження Керченського мосту та інші.

За словами Зеркаль, судові слухання цього тижня важливі і в більш широкому контексті: Росія намагається поставити під сумнів український суверенітет в Криму і довести, що має право довільно поводитися на Азові і в Керченській протоці, тому що там нібито не застосовується міжнародне морське право.

«Ми з вами знаємо цю історію. Росія прагнула до цього давно. Наше завдання - не дати відродити імперське минуле Росії», - резюмувала Зеркаль.

Протягом 10-14 червня відбудуться слухання в арбітражі Україна проти Росії про порушення Москвою міжнародного морського права в Чорному і Азовському морях і Керченській протоці.

Раніше стало відомо, що 10 червня суд в Гаазі почав слухання щодо попередніх заперечень РФ за позовом України про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Слухання триватимуть 10-14 червня. Сьогодні виступає російська сторона, аргументи України будуть заслухані завтра.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: