Україна формує міжнародний трибунал для розгляду справи моряків по суті

Читать на русском
У суперечці України і РФ щодо агресії в Керченській протоці тепер будуть розглядатися дві справи.

Міжнародний трибунал з морського права буде розглядати справу українських військовополонених моряків по суті, оскільки вважає це своєю юрисдикцією. Україна вже формує склад арбітражного трибуналу.

Про це повідомила Оксана Золотарьова, директор департаменту міжнародного права МЗС України, передає «Громадське», пише «Слово і Діло».

За її словами, у суперечці України і РФ щодо агресії в Керченській протоці тепер будуть розглядатися дві справи. Зокрема, одна в Москві про нібито незаконний перетин кордону українськими військовими, друга - в арбітражному трибуналі про порушення РФ імунітету українських кораблів у відкритих водах.

«Тепер ми формуємо арбітражний суд згідно з конвенцією ООН з морського права, що складається з 5 арбітрів, формуємо його разом з Російською Федерацією і потім він перейде до розгляду справи по суті, тобто вже буде розглядатися окремо кожне порушення і кожна дія РФ», - сказала Золотарьова.

Також вона додала, що Міжнародний трибунал чітко визначив, що військових дій з боку українців не було, тому юрисдикція трибуналу у великій суперечці з цього епізоду є.

Як відомо, Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Російську Федерацію негайно звільнити моряків, два українських корабля і допоміжне судно, а також 24 моряків, які були затримані поблизу Керченської протоки в 2018 році.

Додамо, президент України Володимир Зеленський заявив, що звільнення українських моряків і кораблів може стати першим сигналом Російської Федерації про реальну готовність до припинення конфлікту з Україною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: