Трибунал ООН підтримав Україну. Чи відпустить РФ моряків на волю?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

РФ не можна змусити виконати рішення трибуналу. Вона захоплювала судна не для того, щоб потім цих моряків взяти й відпустити, а для того, щоб у них потім були військові заручники.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«Коли ми говоримо про те, що хтось зазнає репутаційних втрат, це означає, що це може впливати на щось. Наприклад, якщо людина зазнає репутаційних втрат, то можуть не дати кредит. Проти РФ і так працюють санкції. Санкцій буде більше, але вони якось із ними живуть», – зазначив Горбенко.

Росіяни не той народ, який через санкції повстане, робитиме революцію, додав він.

«Хіба що все буде дуже погано, трапиться якась непередбачувана, вкрай неприємна ситуація, тоді почнеться російська революція. Але вона буде взагалі не про санкції, не про війну в Україні, не про війну в Сирії. Це буде про те, що влада набридла. Однак не факт, що для нас нова влада РФ буде кращою», – пояснив експерт.

На його думку, українська дипломатія все робить правильно. Ми ще раз переконуємо європейців, американців у тому, що те, що робить РФ, з точки зору сучасного світу, просто ненормально, на рівні психічного захворювання.

Сучасний світ про взаємодію, комунікацію, зв'язок, який можливий за умови довіри. Довіра може бути тоді, коли виконуються писані й неписані правила. Росія все ламає, уточнив він.

«Вони піддають деструкції саме існування норм. Це деструкція сучасного світу як такого. Він неможливий у довірі, правилах, узгодженнях загальнолюдських норм. Вони не просто про це говорять, показують, але й буквально ламають», – акцентував Горбенко.

Коли світ говорить, що є людські цінності у вигляді демократії, в РФ говорять, мовляв, дивіться, тут демократія не працює й тут – також, підкреслив він.

«Що може зробити світ? Ми обираємо Зеленського, американці – Трампа, англійці роблять Брексит», – наголосив політолог.

За його словами, сучасний світ не ідеальний, а РФ у цьому плані випереджає всіх за деструктивністю. Для нас зараз немає механізмів порятунку моряків.

Якби це були 50-60-ті роки, то американці могли б заслати якихось спецпризначенців, що забрали б цих людей. РФ це так само опротестовувала б. Ми не можемо цього зробити. Якби це був Ізраїль 30 років тому, то з російськими дипломатами ставалися б нещасні випадки. І цього зробити ми не можемо.

Ми не американці, не ізраїльтяни та й час не той. Скоріш за все, будемо дипломатичними шляхами доносити до світу, що Україна є представником миру, а РФ – деструкції. Це все, що ми можемо. Силове рішення також неможливе, дипломатичне – також, тому що РФ байдуже на дипломатію, уточнив він.

«Можливо, якби Зеленський здався, то когось відпустили б. Але ціною всієї країни? Не найкращий варіант», – підкреслив фахівець.

Він припустив, що невиконання рішення може бути підставою для нових санкцій проти РФ. Але й тут санкції будуть, напевно, лише американські. ЄС стає дедалі м'якшим. На них щоразу потрібно дуже сильно тиснути й показувати, що потрібні жорсткі відповіді.

За його словами, зараз важлива дипломатична робота хоча б у тому, щоб вибивати санкції в результаті будь-якої ненормальної поведінки росіян.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Але проблема не в цьому. А в тому, щоб запропонувати нову ідею, яка всіх об'єднає. Той самий новий світ, в який вкладатимуться і людські цінності, і постправда. Україна поки нічого не пропонує, лише реагує», – резюмував Андрій Горбенко.

25 травня Міжнародний трибунал із морського права зобов'язав Росію звільнити українських моряків і повернути захоплені судна. Судді трибуналу віддали 19 голосів за це рішення.

У Кремлі заявили, що передбачені Конвенцією ООН із морського права процедури вирішення спорів не застосовуються до інциденту в Керченській протоці. У РФ мають намір відстоювати свою позицію під час подальшого арбітражного розгляду.

Відзначимо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: