У Гаазі починається новий суд за позовом України до РФ

Читать на русском
Протягом 10-14 червня відбудуться слухання в арбітражі Україна проти Росії про порушення Москвою міжнародного морського права в Чорному і Азовському морях і Керченській протоці.

У понеділок, 10 червня, постійна палата третейського суду в Гаазі починає слухання щодо попередніх заперечень РФ за позовом України про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Укрінформ.

Першою о 10 ранку за місцевим часом виступатиме Росія. Завтра виступить Україна. Слухання триватимуть до вечора. Транслюватимуть у прямому ефірі будуть тільки перші 30 хвилин.

Другий раунд починається 13 червня. В цей день буде виступати Росія. На наступний день, 14 червня, - Україна.

Постійна палата третейського суду (ППТС) розташована в тій же будівлі Палацу миру, де і Міжнародний суд ООН.

Нагадаємо, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала провадження проти РФ про порушення нею Конвенції ООН з морського права і просить суд в Гаазі підтвердити права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

У травні 2017 року відбулося перше процедурне засідання трибуналу, в рамках якого було створено арбітраж для розгляду спору.

У лютому минулого року Україна подала пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі і в Керченській протоці. Росія подала свої заперечення щодо юрисдикції цього інституту розглядати позов України проти РФ.

Як повідомлялося, минулого тижня в Міжнародному суді ООН відбулися слухання щодо попередніх заперечень РФ (юрисдикції) у справі про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Рішення суду повинно бути прийнято до кінця року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: