Суд у Гаазі: коли чекати рішення та чи виграє Україна

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Росія в Міжнародному суді ООН звинуватила Україну в «дискримінації російськомовного населення». Будь-які аргументи Російської Федерації, навіть якщо допустити захист російськомовного населення, не витримують критики в розрізі Конвенції про запобігання фінансуванню тероризму.

Таку думку в своєму блозі висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

За його словами, Конвенція забороняє передачу коштів, інших матеріальних ресурсів, зброї на потреби представників військових нерегулярних збройних формувань, які ведуть незаконні бойові дії.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Тобто позиція Росії виглядає абсолютно хиткою. Не можна виправдовувати вчинення чи сприяння терористичним актам захистом населення», – підкреслив він.

Виправдати тероризм, тим більше в міжнародно-правовій площині, неможливо, зазначив Мусієнко.

У наданні решти аргументів Росії буде виділений певний термін – близько одного року. За цей час вони мають дати свої письмові підтвердження та докази, на які посилаються, уточнив він.

На скільки затягнеться судовий процес

«Зважаючи на це, 12-13 місяців Російська Федерація готуватиме додаткові аргументи для представлення своєї позиції. До цього варто додати ще слухання справи, яке може розтягнутися щонайменше на рік-два», – акцентував експерт.

За оптимістичним сценарієм, на рішення суду ООН у Гаазі можна розраховувати не раніше 2022 року.

Позиція України сформульована професійно, тому суд має всі підстави, щоб задовольнити позов української сторони, додав він.

Чи виконуватиме РФ рішення суду

«Щодо цього є сумніви. Російська Федерація систематично демонструє зневагу до міжнародного права, ми неодноразово бачили приклади. Але для того, щоб простимулювати виконання рішення суду ООН у Гаазі, варто порушувати питання про додаткові санкції та обмеження щодо РФ», – резюмував Олександр Мусієнко.

Як повідомлялося, Міжнародний трибунал із морського права зобов'язав Росію негайно звільнити українських моряків і кораблі.

Додамо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: