Імпічмент президента: чи можливо застосувати процедуру на практиці

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Процедура імпічменту жодним чином не стала простішою. Це просто нормує певні речі, але застосувати на практиці процедуру все одно складно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко.

«Головна проблема – це кількість голосів, які потрібні на кожному з етапів. Тобто, щоб розпочати розслідування, скерувати до Верховного суду, Конституційного суду. Для всіх цих рішень потрібні голоси 357 нардепів», – зазначив Петренко.

За його словами, зараз у зв'язку з ухваленням цього законопроекту просто буде трохи нормована процедура. Це радше дозволить зняти з порядку денного питання на кшталт того, як має діяти спеціальний прокурор, які його повноваження.

«Але не можна сказати, що це спрощує процедуру імпічменту. Для цього потрібно вносити зміни до Конституції», – уточнив він.

До того ж процедура імпічменту прописана в регламенті Ради, нагадав експерт.

Рада ухвалила закон із процедурою імпічменту: як голосували нардепиЗа закон про ТСК з процедурою імпічменту президента проголосували 279 народних депутатів, проти не висловився ніхто.

«Наприклад, якщо гіпотетично йдеться про імпічмент Зеленського, то для того, щоб запустити процедуру, він має скоїти злочин, держзраду», – додав він.

За його словами, застосувати на практиці цю процедуру буде складно. Ініціативи Зеленського або відхиляють, або не включають до порядку денного.

«Зеленський почав вести жорстку риторику проти парламенту з першого свого дня, коли заявив про розпуск ВР. Далі вони також не змогли знайти точки дотику. Тому зараз Рада систематично нівелює ініціативи Зеленського. Грубо кажучи, показує, хто головний», – пояснив політолог.

Однак в електоральному сенсі це більше б'є по парламенту, ніж по президенту. Запит у суспільстві на розпуск є й Зеленський зробив цей крок, підкреслив він.

«Виходить, Рада не йде на компроміс, а це їй шкодить. А в контексті загрози дострокових виборів це може бути ще більшою проблемою. Якщо КСУ ухвалить рішення про скасування дострокових виборів, їх перенесення, це також битиме по старих політиках, а не по Зеленському. Виглядатиме так, що він намагається перезапустити владу, але йому всіляко перешкоджають», – резюмував Ігор Петренко.

Відзначимо, за законопроект віддали свої голоси 279 парламентарів із необхідних 226.

«Слово і Діло» розбиралося, хто з народних депутатів підтримав закон у другому читанні та в цілому.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: