Юрист пояснив, чому не можна ухвалювати пакетом закони про імпічмент та скасування недоторканності

Читать на русском
У Зеленського запропонували ухвалити пакетом закони про імпічмент та скасування недоторканності. Юрист попереджає, чим може обернутися це порушення процедури.
Слово і Діло

Команда Зеленського запропонувала Раді ухвалити пакетом закони про імпічмент та скасування депутатського імунітету, але згодом це може призвести до того, що недоторканність нардепам повернуть. Про це «Слову і Ділу» сказав експерт із конституційного права Олександр Москалюк.

«Нагадаю, що ухвалення пакетом внесення змін до Конституції та звичайного закону було однією з підстав скасування конституційної реформи 2004 року Конституційним судом України», – зазначив він.

За словами юриста, запропоновані для ухвалення закони мають проходити голосування за двома абсолютно різними процедурами.

Законопроект про імпічмент президента: за яких умов це спрацюєВолодимир Зеленський подав до Верховної ради законопроект про імпічмент президента України. Більше про інструмент усунення президента знають експерти.

«Схожа ситуація була в 2010 році, коли КСУ визнав однією з підстав для скасування реформи 2004 року голосувалася змін до Конституції пакетом з іншим законом», – зауважив він, маючи на увазі одночасне ухвалення змін до Конституції та закону про вибори.

Тоді відбулося повернення до Конституції 1996 року. Другою причиною, через яку КСУ скасував рішення 2004 року, також стало порушення процедури. За словами юриста, в процесі напрацювання змін до Конституції узгоджений КСУ текст не можна змінювати під час подальшої роботи.

«Якщо змінюється текст, то потрібно заново починати всю процедуру. А тоді змінили текст, і це стало підставою для КСУ ухвалити таке рішення», – зазначив він.

На його думку, голосування пакетом пропонується у випадках, коли політики не довіряють один одному й хочуть гарантій. «Це така міна уповільненої дії. Насправді, враховуючи прецедент 2010 року, це підстава для того, щоб потім можна було скасувати внесення змін до Конституції в частині депутатського імунітету. І не виключено, що хтось захоче нею скористатися», – підкреслив Москалюк.

За його словами, навряд чи пропозиція про пакетне голосування має якийсь злий умисел.

«Скоріш за все, це елементарна безграмотність. У кожному разі, це згодом може бути використано для повернення депутатської недоторканості», – вважає Олександр Москалюк.

Нагадаємо, Зеленський наполягав на позачерговому розгляді свого закону про імпічмент.

Також «Слово і Діло» розбиралося, чи може Рада за два місяці до виборів ухвалити скасування депутатської недоторканності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: