Київський патріархат відреагував на відео ПЦУ про ліквідацію УПЦ КП

Читать на русском
Контрольована Філаретом Київська патріархія спростовує відео, на якому підписано документ про ліквідацію УПЦ Київського патріархату.

Контрольована Філаретом Київська патріархія спростовує відео, на якому підписано документ про ліквідацію УПЦ Київського патріархату.

У повідомленні вказується, що Собор, на якому відбулося голосування про розпуск УПЦ КП та підписання Філаретом відповідного документа, не був Помісним собором УПЦ КП. І, відповідно, ухвалені на цьому Соборі рішення — нікчемні за своєю суттю, пише «Слово і Діло».

«Зібрання, яке було 15 грудня 2018 року у храмі святого благовірного князя Ярослава Мудрого, не є Помісним собором УПЦ КП, а є ситуативним зібранням делегатів УПЦ КП перед Об'єднавчим собором», — йдеться в заяві.

На переконання Філарета, під час цього засідання представники УПЦ КП ухвалили «ситуативний документ, який немає юридичної сили», на вимогу представників Вселенського патріархату для участі в Об'єднавчому соборі.

«Опубліковане відео, яке фіксує момент підписання даної постанови, чітко і зрозуміло показує квапливість, поспіх, відсутність будь-яких робочих органів зібрання та підтверджує факт формального прийняття рішення про ліквідацію УПЦ КП», — заявили у Київській патріархії.

Нагадаємо, що Православна церква України опублікувала відео з засідання помісного собору, на якому почесний патріарх Філарет підписує документ про ліквідацію УПЦ Київського патріархату.

Відео було оприлюднено після того, як почесний патріарх ПЦУ, колишній голова УПЦ КП Філарет заявив, що залишається патріархом Київського патріархату та не має наміру ліквідовувати УПЦ КП.

Він звинуватив очільника ПЦУ Епіфанія у відмові від домовленостей, досягнутих під час Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року та констатував двовладдя у церкві.

Філарет висловив невдоволення, що ПЦУ має статус митрополії, а не патріархії, та відмовився виконувати три пункти Томосу про автокефалію ПЦУ.

За даними ЗМІ, Філерет найближчим часом планує скликати Помісний собор в обхід предстоятеля Епіфанія.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: