Єпископи проігнорували літургію Філарета – ЗМІ

Читать на русском
На літургію на честь священномученика Макарія прибули тільки чотири єпископи з більш ніж 60, пишуть ЗМІ.

На молитовне святкування у Володимирському соборі в Києві на честь священномученика Макарія на запрошення патріарха Філарета приїхали тільки чотири єпископи з понад 60-ти.

Як пише «Слово і Діло», про це у вівторок, 14 травня, пише Бі-бі-сі Україна з посиланням на джерела.

Філарет заявив, що допускає розкол у ПЦУПочесний патріарх Філарет допускає розкол в новоствореній Православній церкві України і стверджує, що уповноважений скликати собор.

Зазначається, що прибули архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, а також ієрархи з колишніх парафій УПЦ КП в РФ - митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро і єпископ Адріан. Як пише джерело, Климент приїхав «з поваги до Філарета».

Предстоятеля Православної церкви України Епіфанія не було, оскільки він поїхав до Маріуполя.

Також повідомляється, що не з'явився і один з найвпливовіших ієрархів ПЦУ, в минулому основний конкурент Епіфанія на предстоятельство в автокефальній церкві, митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

За даними, на літургії Філарет «пом'янув в диптиху предстоятелів помісних православних церков митрополита Київського і всієї України Епіфанія». Таким чином, пишуть ЗМІ, Філарет визнає предстоятельство Епіфанія.

Тим часом, як пише УНІАН, активісти провели акцію біля резиденції Філарета, закликавши його до розуміння і єдності з Епіфанієм.

Учасники акції намагалися передати лист в резиденцію, однак до них ніхто не вийшов. Його вирішили відправити Філарету електронною поштою.

«Ми просимо і почесного патріарха Філарета, і митрополита Епіфанія до того, щоб вони знайшли спільну мову, проявили єдність, тому що зараз непростий для України час, і внутрішній розбрат може зіграти на руку ворогові. Ми прийшли без вимог, а з простим проханням», - сказала учасниця акції.

Як повідомлялося, патріарх Філарет запросив митрополита Епіфанія вшанувати пам'ять священномученика Макарія у Володимирському соборі 14 травня. Водночас патріарх дорікнув главі ПЦУ, що після інтронізації Епіфаній жодного разу з ним не проводив літургію.

Раніше повідомлялося про конфлікт Епіфанія з Філаретом, який хоче відновити Київський патріархат.

Варто зазначити, що новообраний президент Володимир Зеленський опублікував відеозвернення духовенства України до жителів Криму і Донбасу, але Епіфанія на ньому немає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: