Оприлюднили відео, де Філарет підписує документ про ліквідацію УПЦ КП

Читать на русском
У ПЦУ оприлюднили відео, яке спростовує слова патріарха про те, що Київський патріархат не ліквідовано.

Архієпископ ПЦУ Євстратій Зоря у вівторок, 4 червня, оприлюднив відео, на якому патріарх Філарет власноруч підписує документ про ліквідацію Київського патріархату.

Також він опублікував скан відповідного документа, повідомляє «Слово і Діло».

Помісний Собор УПЦ Київського Патріархату 15.12.2018 р. - аудіо та відео свідченняУкраїнська Церква

«Відео Помісного Собору УПЦ КП 15.12.18 р в Малій Софії. Дивіться уважно і робіть висновки. Соборним рішенням УПЦ КП припинила своє окреме існування, і Патріарх Філарет це підтримав, проголосував і поставив підпис під документом - постановою Собору. З відео можна переконатися, що текст, який підписує Патріарх, і текст, наведений нижче на відсканованому зображенні - ідентичні», - написав Зоря.

Архієпископ пояснив, що до Помісного Собору в сусідньому приміщенні було зібрано всіх архієреїв, де їм особисто, як секретарем Синоду, було зачитано весь текст проекту постанови і прийнято почати Помісний Собор з таким порядком денним.

«Тому, власне, митрополит Михайло не читає текст повністю, тому що архієреї його тільки чули, а тільки оголошує сутність проекту рішення», - зазначив він.

На запитання користувачів про те, для чого Зоря оприлюднив матеріали, він відповів що зробив заяву «щоб спростувати твердження, що «такого Собору не було і рішень таких не було».

Раніше Філарет заявив, що юридично Київський патріархат продовжує існувати і він залишається його чинним ієрархом. Свою відмову від УПЦ КП на Соборі 15 грудня 2018 року патріарх назвав «суто ситуативним», так як це була вимога Вселенського патріархату, для отримання Томосу про автокефалію.

Напередодні почесний патріарх Філарет зібрав настоятелів Київських храмів і закликав їх присягнути йому на вірність.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: