Філарет відмовився виконувати три умови томосу

Читать на русском
Томос про автокефалію містить три умови, які ставлять українську церкву в залежність від Константинополя, заявив патріарх.

Почесний патріарх Філарет (Денисенко) вважає, що умови отримання Томосу ставлять УПЦ КП і Православну церкву України (ПЦУ) в залежність від Константинопольського патріархату.

Про це він розповів 23 травня в інтерв'ю Настоящему времени, пише «Слово і Діло».

Він підкреслив, що в Томосі про автокефалію є три умови, які Київський патріархат виконувати не буде, проте від самого Томосу він не відмовляється.

У Томосі чітко вказується, що всі парафіяни УПЦ КП і новоствореної ПЦУ є частиною Константинопольського патріархату. У ньому також накладається заборона священнослужителям варити миро, без якого неможливо провести миропомазання.

Відтепер УПЦ КП і ПЦУ повинні замовляти миро зі Стамбула. «Якщо ми миро повинні отримувати з Константинополя, зі Стамбула, то значить, ми залежні», - говорить Філарет.

Він також додав, що при будь-яких конфліктних ситуаціях УПЦ КП і ПЦУ тепер повинні звертатися за вирішенням спорів до патріарха Варфоломія і заявив, що жодній церкві Томос про автокефалію від Константинопольського патріархату не видавався з такими вимогами.

«Ми не відмовляємося від Томосу, але не будемо виконувати ці три умови, які записані в Томосі. Не будемо виконувати», - сказав він в інтерв'ю.

Раніше Філарет розповідав, що пішов на приниження заради Томосу для України. Також повідомлялося, що через конфлікт Епіфанія і Філарета Україна може втратити томос.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: