Філарет оприлюднив термінове звернення до вірян

Читать на русском
Почесний патріарх Православної церкви України Філарет закликає предстоятеля ПЦУ Епіфанія «нічого не робити всередині церкви» без його згоди.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет закликає предстоятеля ПЦУ Епіфанія «нічого не робити всередині церкви» без його згоди.

Як пише «Слово і Діло», відповідне звернення Філарета опубліковано на сайті Сerkva.info.

Епіфаній прокоментував, чи є розкол в ПЦУПредстоятель ПЦУ Епіфаній заявив, що розколу в Православній церкві України немає і не буде.

Зокрема, в ньому йдеться, що в Українській православній церкві відбувається «розділення, двовладдя, яке може призвести до печальних наслідків».

«В останні дні в засобах масової інформації з’явилось багато негативної інформації про нібито відновлення Київського Патріархату і проти мене, як Патріарха. Все це направлено на розділення Української Православної Церкви, яка тільки що отримала від Вселенського Константинопольського Патріарха Варфоломія Томос про автокефалію. Це змушує мене сказати правду про ситуацію, в якій знаходиться наша церква», - йдеться у повідомленні.

За словами Філарета, Київський Патріархат не треба відновлювати, «бо він був, є і буде».

Також Патріарх Філарет залишається чинним ієрархом - «він має свою єпархію – м.Київ, постійний член Священного Синоду. А раз є діючий Патріарх, то є і Київський Патріархат».

За словами Філарета «ніхто не може заперечити, що результатом є Київський Патріархат. Якби його не було, то не було б і мови про Томос, бо не було б кому давати. Це бачать не тільки церковні діячі, а й світські, і такі як новообраний Президент України В.О. Зеленський, і бізнесмен І. В. Коломойський».

Також почесний патріарх додав, що назва ПЦУ не підходить, і «тільки нашу Церкву назвали не так, як інші – Не Українська Православна Церква, а Православна Церква України». Як результат, це означає, що православні українці за межами України не належать до Української Православної Церкви. І про це сказано в Томосі.

Як висновок , Філарет додав, що для того, щоб виправити положення треба виконувати домовленості, які було досягнуті перед Собором в присутності президента Петра Порошенка і з архієреями.

«А це означає, що Предстоятель несе відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а Патріарх відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з Предстоятелем. Предстоятель нічого не робить всередині Церкви без згоди Патріарха. Патріарх головує на засіданнях Священного Синоду і на Соборах УПЦ заради збереження єдності, її зростання і утвердження», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у ЗМІ з’явилася інформація про розкол у ПЦУ.

На початку травня Філарет заявляв, що УПЦ КП не ліквідована, та направив майже усім єпископам ПЦУ запрошення на зустріч на бланках неіснуючого Київського патріархату.

У відповідь предстоятель ПЦУ Епіфаній заявив, що розколу в Православній церкві України немає і не буде.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: