Патріарх Філарет хоче відновити УПЦ КП

Читать на русском
Церковний конфлікт між предстоятелем ПЦУ Епіфаній і почесним патріархом Філаретом став очевидним і перейшов у публічну площину.

Почесний патріарх УПЦ КП Філарет хоче відновити Українську церкву Київського патріархату, яка в кінці минулого року увійшла до новоствореної Православної церкви України.

Як передає «Слово і Діло», ієрарх запросив єпископат ПЦУ на зустріч, повідомляє ТСН.

Філарет розповів, коли ПЦУ отримає статус патріархіїПочесний патріарх Православної церкви України Філарет розповів за яких умов новостворена церква зможе отримати статус патріархії.

Київський патріархат все ще існує - принаймні, так вважає колишній його голова Філарет. Про це він заявив в інтерв'ю журналістам.

Напередодні в ЗМІ з'явилися копії запрошень на зустріч за підписом Філарета, зроблені на бланках Київського патріархату, розпущеного ще в грудні перед об'єднавчим собором. Такі запрошення отримали майже всі єпископи ПЦУ, а деякі виклали документи в соцмережі. Філарет запрошує церковних чиновників на так звану братську бесіду. За інформацією ТСН, він збирає архієреїв, щоб обговорити перспективи відновлення Київського патріархату, який би Філарет волів сам очолити.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній повідомив, що його на цю зустріч не запрошували. При цьому владика визнав, що конфлікт з Філаретом, який після розпуску Київського патріархату є «почесним патріархом», існує - з моменту утворення Помісної церкви вони жодного разу не правили службу разом.

На думку Епіфанія, навіть розмови про повернення в минуле - згубні для церкви, оскільки ведуть назад в ізоляцію. «Говорити зараз про якесь повернення недоречно. Ми повинні говорити про наше майбутнє, про нашу єдність. Тому що в майбутньому ми повинні ще багато зробити для того, щоб ця церква була визнана з боку інших помісних православних церков. Якщо ми повертаємося в минуле - автоматично це шлях в нікуди, це шлях в ізоляцію, це повернення до того стану, в якому ми перебували до 11 жовтня, до відповідних рішень з боку Константинопольського патріархату», - наголосив митрополит Київський і всієї України.

Нагадаємо, 15 грудня в Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому була створена помісна православна церква України. Її предстоятелем обраний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: