Філарет пояснив, чому не згоден із назвою ПЦУ

Читать на русском
Православні українці, які проживають за межами України, обурилися цією назвою, стверджує Філарет.

Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив про незгоду з назвою Православна церква України (ПЦУ) для помісної церкви, тому що вона виключає належність до неї православних українців, які проживають за кордоном.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться у зверненні Філарета до всієї української православної пастви, оприлюдненому в середу, 15 травня.

Філарет заявив, що допускає розкол у ПЦУПочесний патріарх Філарет допускає розкол в новоствореній Православній церкві України і стверджує, що уповноважений скликати собор.

«Чому ми не згодні на назву Православна церква України або в Україні. Тому що всі автокефальні церкви мають прикметникову назву... Тільки нашу Церкву назвали не так, як інші - не Українська православна церква, а Православна церква України. Що за цим ховається? Це означає, що православні українці за межами України не відносяться до Української православної церкви. І про це йдеться в томосі», – йдеться в зверненні Філарета.

За його словами, православні українці, які живуть за межами України, обурилися цим, оскільки хочуть належати до своєї рідної церкви.

«Всі автокефальні православні церкви зберігають за собою свою еміграцію, крім грецьких церков. Вся грецька діаспора канонічно підпорядковується Вселенському патріарху. Тому і ми повинні називатися Українською православною церквою, а не Православною церквою України, щоб наша українська еміграція мала право належати до своєї рідної церкви» , - резюмував Філарет.

Раніше Філарет заявив, що юридично Київський патріархат продовжує існувати, і він залишається його чинним ієрархом. Він зазначив, що пішов на приниження заради томосу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: