«Стадіон, так стадіон»: все про дебати Порошенка та Зеленського (оновлюється)

Читать на русском
Дебати Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Слово і Діло нагадало, з чого почалася вся історія.
Слово і Діло

Уже третій день вся країна обговорює кілька речей: можливі дебати Володимира Зеленського і президента Петра Порошенка, аналізи та стадіон. Якщо раптом ви не в курсі, як виборча кампанія докотилася до цієї точки, «Слово і Діло» нагадає.

Перед першим туром президентських виборів, коли було ще 39 кандидатів, повномасштабні дебати так і не відбулися. На телеканалі ATR раз в тиждень проходили дебати, але участь в них брали не найбільш рейтингові претенденти: Ольга Богомолець та Роман Безсмертний, Геннадій Балашов і Олександр Данилюк, Віталій Скоцик та Віктор Кривенко, Юлія Литвиненко та Юрій Дерев'янко. Перша ж трійка лідерів – Володимир Зеленський, Петро Порошенко і Юлія Тимошенко – обмежувалися виступами на телеефірах, окремо один від одного (варто зазначити, що Зеленський свою появу звів до мінімуму).

Порошенко VS Зеленський: чекаємо на публічні дебати? Історія політичних дебатівСлово і Діло

За кілька днів до першого туру телеканал UA: Перший запросив Зеленського, Порошенко та Тимошенко на ток-шоу. Але в підсумку прийшла тільки лідер «Батьківщини», яка заявила, що «дебати нема кого» і відразу покинула студію.

У день виборів, 31 березня, чинний президент заявив, що дебати обов'язково повинні бути ключовим елементом перед другим туром. Зеленський підтвердив, що готовий до цього.

На наступний день «UA: Суспільне» офіційно запросило двох кандидатів взяти участь у дебатах. «Теле-і радіоканали Громадського мовника не належать жодній політичній або бізнес-групі, працюють виключно в інтересах українських громадян на кошти платників податків, тому можуть виступити майданчиком для незалежної дискусії кандидатів на рівних умовах», – говорилося в заяві.

Що про дебати говорить закон

Процедура передвиборних дебатів прописана в статті 62 закону України «Про вибори президента України». Згідно Закону:

  • дебати проводяться за рахунок державного бюджету;

  • дебати мають відбутися в останню п'ятницю перед днем повторного голосування (другий тур відбудеться 21 квітня, значить дебати повинні пройти 19 квітня) між 19 і 22 годинами в прямому ефірі, тривалість – не менше 60 хвилин;

  • кандидати на пост президента повинні особисто брати участь в теледебатах. У разі відмови одного з кандидатів час виділений для нього надається опонентові;

  • дебати можна організувати як цикл передач за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів у терміни, передбачені законом.

Зеленський викликав Порошенко на дебати на «Олімпійському»

Закон законом, але ця передвиборча кампанія з самого початку різко відрізнялася від інших. 3 квітня Володимир Зеленський опублікував відеозвернення, в якому викликав президента на дебати. Причому умовою було провести їх на стадіоні «Олімпійський» в Києві. «Мріяли, що я втечу, відморожуся, сховаюся. Ні, я це не ви в 2014 році. Я приймаю виклик. Чекаю вас тут, на НСК «Олімпійський», – заявив шоумен.

Володимир Зеленський іде на дебати!Команда Зеленського

Реакція на це звернення пішла майже відразу. У прес-службі НСК заявили, що до них не надходило офіційних заявок або проектів угод на проведення дебатів: «Пропозиція одного з кандидатів в президенти провести такі дебати на стадіоні НСК «Олімпійський» в Києві є його власною ініціативою».

У той же час народний депутат від партії «Блоку Петра Порошенка» Марія Іонова заявила, що президент не буде проводити дебати на стадіоні. «Президент Порошенко – європеєць і він на стадіоні не буде зустрічатися, він буде зустрічатися в телестудії, де повинні нормально, професійно відбутися дебати», – заявила Іонова.

Але сам Порошенко, схоже, був іншої думки.

«Стадіон, так стадіон»

У ніч на 4 квітня своє відеозвернення опублікував вже глава держави. У ньому Порошенко трохи «вчительським» тоном заявив, що правила дебатів прописані в законі про вибори президента і порадив Зеленському їх почитати, відзначивши, що «дебати – це не шоу». «Але стадіон, так стадіон. Я чекаю вас, Володимир Олександрович», – резюмував президент.

Порошенко до Зеленського: "Будьте мужиком, приходьте на дебати. Я чекаю!"Петро Порошенко

У Міністерстві внутрішніх справ тут же заявили, що готові забезпечити охорону дебатів на стадіоні, адже не дарма в минулому році без проблем провели фінал Ліги чемпіонів УЄФА. У «UA: Суспільне», в свою чергу, сказали, що технічна можливість провести трансляцію зі стадіону є, але це поки не можна назвати дебатами: «Зараз слово за ЦВК. Якщо вони приймуть нове положення, в якому виключать цю норму (про проведення дебатів в студії національного мовника – ред.), тоді дебати можливі. Якщо немає, то це буде шоу, або дискусія, але не дебати».

У Центральній виборчій комісії до ідеї поставилися без ентузіазму. «Я не знаю, про що говорять кандидати, але, можливо, вони обидва погано читали закон. Є передвиборні теледебати. 62 стаття закону і постанови ЦВК стосуються саме цього. Коли один кандидат викликає іншого на дебати, то очевидно, що мова йде про частину 1 п. 3 статті 58 закону», – сказав заступник голови ЦВК Євген Радченко.

У неділю ввечері, 7 квітня, Петро Порошенко назвав дату та час проведення дебатів з Володимиром Зеленським на НСК «Олімпійський». За словами Порошенка, дебати між кандидатами в президенти на НСК «Олімпійському» повинні відбутися 14 квітня 2019.

Чому Порошенко і Зеленський тепер здають аналізи

Проходження медичної експертизи було однією з умов, які Володимир Зеленський висунув для проведення дебатів: «Кандидати повинні обов'язково пройти медичну експертизу і довести народу, що серед них немає ні алкоголіків, ні наркоманів. Країні потрібен здоровий президент».

Президент спочатку ніяк не відреагував на це, але Зеленський почати давати «задній хід» з дебатами, адже не всі умови виконані. Тоді в штабі Порошенка запросили шоумена в медичний пункт «Олімпійського» на 9 ранку 5 квітня для здачі всіх необхідних аналізів. Відзначили при цьому, що якщо шоумен не прийде, то президент здасть аналізи без нього.

Порошенко до Зеленського: "Будьте мужиком, приходьте на дебати. Я чекаю!"Петро Порошенко

З цього моменту і без того дивна історія починає втрачати свою осмисленість. Лідер президентської гонки відмовився здавати аналізи на «Олімпійському» і вирішив, що зробить це в клініці Eurolab (бо це «незалежний майданчик і не буде підтасовок»). Крім того, Зеленський запропонував призначити окремого незалежного арбітра і ведучого для дебатів: «Юлія Тимошенко, ви посіли третє місце в першому турі і не підтримали жодного з кандидатів, чи зможете ви стати гарантом чесних правил і рівних можливостей для дебатів?». У штабі Тимошенко обіцяли подумати (пізніше все ж таки відмовилися).

Звернення до Ю. Тимошенко щодо дебатівЗе!Президент

Порошенку ідея не сподобалася, він вважає таку пропозицію неповагою до Тимошенко, як до політика, яка зайняла третє місце на виборах.

В результаті вранці 5 квітня кандидати в президента все-таки здали аналізи: Порошенко – на «Олімпійському», Зеленський – в клініці. За результатами експрес-тесту аналізів Порошенка жодної психоактивної речовини не виявили. Докладні результати будуть сьогодні пізніше, а у Зеленського взагалі через три дні.

«Не дивлячись на дивну форму подання, запросили на стадіон «Олімпійський», я сьогодні на стадіоні. Я так розумію, Володимира Олександровича не було ... Я прийшов – тебе нема. Я твердо переконаний, що він набереться мужності, доїде сьогодні, і дебати відбудуться», – заявив глава держави.

Кандидат в президенти Володимир Зеленський також отримав результати аналізів на наркотичні речовини – їх в його крові не виявили. Причому спочатку він на своїй сторінці в Facebook опублікував результати дослідження, в яких була вказана дата забору матеріалу 02.04.2019. Через деякий час він видалив це фото і опублікував вже з правильною датою – 5 квітня. У Зеленського інцидент назвали «казусом»: «Працівник відділу помилково замість цифри 5 натиснула 2. Просимо врахувати хвилювання співробітника».

У суперечку про дебати втрутилися Вакарчук і Кличко

Тим часом поки кандидати здавали аналізи музикант Святослав Вакарчук записав чергове відеозвернення, в якому закликав українців вимагати від Порошенка і Зеленського «змісту, а не форми» при проведенні президентської кампанії.

«Будуть дебати або не будуть. Вони відбудуться. Хто їх буде модерувати. Хто, які аналізи при цьому повинен здавати. Хіба це ті речі, які дійсно дозволять нам зробити усвідомлений вибір?» – запитав Вакарчук. Фронтмен «Океану Ельзи» заявив, що його як виборця більше цікавить, як кандидати збираються впроваджувати в Україні верховенство права, реформувати судову систему, повертати додому військовополонених і політв'язнів, а також окуповані території.

Не витримав всю цю історію з аналізами і боксер Володимир Кличко. Він також записав відеозвернення і запропонував Зеленському та Порошенку пройти обстеження на наявність наркотиків і алкоголю в WADA (структура, що здійснює координацію боротьби з допінгом у спорті). «Сьогоднішні ранкові новини про здачу «допінг-контролю» кандидатами в президенти України мене здивували і трохи розсмішили! Дійсно, якби так спортсмени здавали тести на допінг, то були б усі суперменами. Адже кожен зробив це окремо і в «своїй лабораторії», – заявив Кличко.

Більш того, спортсмен запропонував допомогу в організації цього процесу і сказав, що вже відправив запит в WADA про можливість проведення аналізів. На пропозицію Кличко охоче відгукнувся глава держави: Порошенко заявив, що на початку тижня пройде цей тест.

Тепер кандидати не можуть домовитися про дату

Петро Порошенко в неділю заявив, що дебати на «Олімпійському» повинні відбутися 14 квітня. «Я думаю, що 19 або 20:00 буде оптимальним часом. Я запрошую глядачів і всі канали, щоб дебати були проведені, так як пропонував Зеленський», – заявив президент.

Можна було подумати, що нарешті всі формальності закінчені, але ні: Зеленський заявив, що дебати відбудуться 19 квітня. Крім того, він запропонував виборцям допомогти йому обрати питання, які він поставить Порошенку.

Цікаво, що сьогодні глава парламентської фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов заявив, що президент чекає Зеленського на дебати і 14, і 19 квітня.

10 квітня в підприємстві НСК «Олімпійський» повідомили, що від уповноважених представників кандидатів у президенти надійшли запити щодо проведення дебатів. «Зокрема, від представника кандидата в президенти Порошенка Петра Олексійовича – на 14 і 19 квітня 2019, і від представника кандидата в президенти Зеленського – на 19 квітня 2019 року», – йдеться в офіційній заяві.

«Олімпійський», 14 квітня?

Стадіон заброньовано на дві дати, а спікер штабу Петра Порошенка повідомив, що президент буде чекати Зеленського на «Олімпійському» 14 квітня о 14:14. «Ми знаємо, що буде в графіку кандидата Порошенка 19 квітня в 20:00. Він повинен в цей час з'явитися на Громадське телебачення. Він точно там буде. Петро Порошенко також прийде на дебати з Володимиром Зеленським 14 квітня о 14 годині 14 хвилин на НСК «Олімпійський», – заявив Олег Медведєв.

Більш того, Порошенко готовий прийти на дебати в будь-який інший день, і навіть 19 квітня, якщо це не будуть перетинатися з дебатами на телеканалі. У той же час в штабі Зеленського знову називають дату 19 квітня. Так що сказати точно, коли ж ми побачимо «словесну дуель» двох кандидатів, досі неможливо.

10 квітня в Києві приїхали обіцяні Володимиром Кличком експерти з допінгу – Voluntary Anti-Doping Association (VADA). Порошенко, який ще раніше прийняв пропозицію Кличка, приїхав близько 16-ї години на «Олімпійський» і повторно здав аналізи. А ось Володимир Зеленський від цього кроку відмовився, його консультант Дмитро Разумков заявив: «Було питання в здачі аналізів – аналізи здали. Хто вже як здав: хтось здавав в незрозумілому медпункті, а хтось – в лабораторії».

Порошенко і Зеленський поговорили в ефірі «1+1»

Увечері 11 квітня Порошенко несподівано прийшов на «1+1», щоб взяти участь в ефірі ток-шоу «Право на владу». На телеканалі особливо підкреслили, що президент прийшов без запрошення, а генеральний директор групи 1+1 media Олександр Ткаченко пообіцяв подати до суду.

На ток-шоу глава держави запросив до студії Володимира Зеленського, щоб почати дебати прямо зараз і дав йому 40 хвилин, щоб приїхати. До студії лідер президентських перегонів не приїхав, але вийшов на зв'язок по телефону, тому що перебував в Парижі (12 квітня у нього запланована зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном). «Що стосується дебатів, ми домовилися, я запропонував 19-го числа на НСК« Олімпійський», я запросив пана Порошенка на дебати. Він сказав: «Стадіон, так стадіон». І прийняв ці умови. Я попросив, щоб мене називали Володимир Олександрович або Володимир: не бидло, не наркоман тощо. Скажімо так, це трохи триває, але нічого страшного, ми люди прості», – сказав Зеленський.

Дивіться онлайн політичне ток-шоу Право на владуТСН

Порошенко підкреслив, що не стежить за пересуваннями свого опонента. Далі між кандидатами в президенти почалася перепалка: Порошенко намагався щось сказати Зеленському, той відповідав, що «вас не перебивав народ п'ять років, дайте можливість сказати». Крім того, від шоумена звучали фрази «Я закінчу через п'ять років, а ви закінчите 22 числа» і «нашу команду ніхто не буде ставити в позицію».

Конструктивної розмови не вийшло, в результаті його суть звелася до того, що Порошенко чекає Зеленського на дебати 14 квітня (на стадіоні), а Зеленський чекає Порошенко на стадіоні 19-го. «А зараз я закінчив: 19 числа на НСК «Олімпійський». Крапка. До побачення», – сказав Зеленський і поклав трубку.

Перші «дебати» пройшли без Зеленського

Хоча Володимир Зеленський відразу сказав, що не прийде 14 квітня на «Олімпійський» Петро Порошенко все одно чекав його. Президент прибув на стадіон біля 14 години і пообіцяв до 15 години почекати свого опонента: «Домовимося про те, що до 15:00 ми чекаємо пана Зеленського. Володимир Олександрович, я переконаний, що ви нас зараз дивитися. Ви, я сподіваюся, вже повернулися з Парижа, відпочили і з новими силами готові до дебатів». Поки всі чекали Зеленського, глава держави відповідав на запитання журналістів.

Дебати Петра Порошенка на НСК «Олімпійський» 14.04.19.Телеканал Прямий

Напевно, головна новина полягає в тому, що Порошенко звільнив першого заступника глави Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка. Уже не перший раз президент повторив тезу про роботу над своїми помилками і про зроблені після першого туру виборів висновки. «Я ретельно проаналізував результати першого туру. Були зроблені, зокрема, висновки щодо кадрової політики. Підкреслюю, що під час своєї другої каденції місця в нашій команді – команді урядовій, президентській команді – повинні отримати люди, які мають кілька характеристик. Це повинні бути молоді люди, люди, які добре себе проявили в програмі децентралізації, лідери об'єднаних громад», – розповів він. Крім того, він пообіцяв змінити підхід до проведення реформ.

Коли стало ясно, що Зеленський на стадіон не прийде, Порошенко повідомив, що ввечері 15 квітня буде в ефірі ICTV і готовий провести дебати там. «Якщо ви сьогодні не встигнете, приїжджайте завтра. Якщо і завтра не вийде, я післязавтра вас запрошу. У вас буде можливість прийти і розповісти громадянам України свої плани, свою програму. Відсидітися, я думаю, не повинно вийти», – запевнив президент.

У штабі Зеленського зустріч на «Олімпійському» назвали агітаційним мітингом і запевнили, що лідер президентських перегонів буде на стадіоні 19 квітня.

Схоже, кандидати домовилися

16 квітня в штабі Петра Порошенка повідомили, що команди кандидатів уклали тристоронню угоду з НСК «Олімпійський». «Це – тристоронній договір про оренду стадіону на вечір 19 квітня», – зазначив Олег Медведєв. Сам президент також підтвердив свою участь в дебатах в п'ятницю.

Підписання угоди підтвердили і в штабі Володимира Зеленського. Спікер з питань виборчої кампанії Дмитро Разумков заявив, що зараз їх команда очікує відповіді на пропозицію про квоти прихильників учасників дебатів, які зможуть на них присутнім. Дебати призначені на 19:00.

Дебати! Доступні квиткиКоманда Зеленського

Увечері 16 квітня Зеленський опублікував нове відеозвернення, в якому сказав, що зараз йдуть «дебати про дебати». Лідер президентської гонки анонсував безкоштовні квитки в фан-зону в центрі стадіону. Квитки можна замовити на спеціальному сайті debaty2019.org.ua. На сайті вказано, що вхід на стадіон буде з 16:00, о 17:00 розпочнеться «програма перед головною подією країни цієї весни», а о 19:00 самі дебати.

Що відомо про завтрашні дебати

Глава правління Національного суспільного телебачення Зураб Аласанія розповів про що домовилися представники кандидатів у президенти.

• Сцени буде дві, трибуни поділять не вздовж, а впоперек;

• Політичну символіку використовувати не можна;

• Артистів з піснями запускають по черзі, час початку концертів о 16:00, дебатів – о 19:00.

• Квитки ділять навпіл і поширюють кожен свої. Нагадаємо, що штаб Зеленського поширював безкоштовні квитки на спеціальному сайті, але їх продаж вже закрита. Квиток від штабу Порошенка можна було отримати, заповнивши спеціальну анкету.

Увечері 18 квітня два кандидата знову випустили звернення до українців. Чинний президент вибачився і попросив у громадян підтримки 21 квітня. Крім того, перерахував свої досягнення посту, порадив українцям не експериментувати, а Зеленському – почати політичну кар'єру з парламентських виборів.

LIVE | Звернення президента України Петра ПорошенкаРадіо Свобода

Лідер гонки, в свою чергу, закликав усіх прийти на вибори і не дати «вкрасти майбутнє».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: