#Їхтребадебати: Данилюк і Балашов зізналися Скрипіну, що вони технічні кандидати

Читать на русском
Данилюк заявив, що не має на меті стати президентом, а Балашов зізнався, що платить зарплату в конвертах і хоче стати вождем.
Олександр Данилюк и Геннадій БалашовСлово і Діло

В ефірі телеканалу ATR відбулися другі імпровізовані дебати в межах проекту #Їхтребадебати, присвяченого президентській виборчій кампанії. Цього разу на ефір до ведучого Романа Скрипіна прийшли кандидати в президенти – адвокат і координатор громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк та лідер політичної партії 5.10. Геннадій Балашов.

За правилами проекту, кандидати в президенти мають лише 30 секунд на відповідь. Запитання ставить не лише ведучий, а й глядачі та самі учасники дебатів. До того ж під час ефіру відбувається бліц-опитування з коротких запитань. Протягом програми глядачі голосують на YouTube каналах за одного з учасників дебатів.

На початку ефіру, коли Скрипін попросив кандидатів коротко розповісти про свої програми, Олександр Данилюк заявив, що він не збирається бути президентом.

#ЇХТРЕБАДЕБАТИ: Геннадій Балашов VS Олександр Данилюкskrypin.ua

«Я ж не балотуюся, щоб стати президентом. Насправді, моя головна роль у цьому випадку – протидія російському гібридному реваншу, тому я не є кандидатом у класичному сенсі. Насправді, це контроль за результатами виборів та використання інформаційного простору для пояснення, які гібридні операції Росія здійснює просто зараз для того, щоб утримати цей реванш», – сказав Данилюк, пояснюючи, чому економічна частина програми для нього не на часі.

На запитання, чи вдається використовувати інформаційний ресурс для своєї мети, Данилюк відповів, що в нього лише четвертий ефір, тому він збирається звертатися до суду, оскільки як кандидат у президенти має право на рівний доступ до ЗМІ.

Щодо загроз з боку Росії, за його словами, зараз країна-агресор намагається привести до влади в Україні представника олігархічних структур Володимира Зеленського заради досягнення компромісу між сторонами та посилення парламентського правління в країні. Серед основних загроз Данилюк також назвав можливість зриву виборів.

«Основні інформаційні інтервенції спрямовані на те, щоб переконати не лише українських громадян, але й зовнішніх спостерігачів у тому, що це найбрудніші вибори в історії України», – відзначив він, додавши, що в зв'язку з цим від нього на виборчих дільницях будуть присутні активісти, щоб проконтролювати підрахунок голосів.

На запитання Скрипіна, звідки Данилюк узяв гроші на заставу як кандидат у президенти, Данилюк відповів, що це не найбільші видатки цієї кампанії, а фінансування на себе взяла група нардепів та деякі бізнесмени, що втратили свій бізнес на Донбасі.

Фіналу «Порошенко проти Тимошенко» не буде. Колонка Леоніда ШвецяШанси Володимира Зеленського пройти до другого туру президентських виборів стали ще вищими. Водночас шанси на це Юлії Тимошенко тануть на очах.

Балашов на це ж питання відповів, що половину суми для нього зібрали люди: зголосилося приблизно 1,5 тис. охочих, найбільший внесок становив 30 тис. грн.

Він пояснив, що в своїй програмі популяризує ідею податкового раю в Україні, й для цього потрібно запровадити п'ять нововведень. Щоб країна швидко стала заможною, Балашов наполягатиме на скасуванні ПДВ, який потрібно замінити податком 5% із кожної покупки, й запровадити 10% податок із зарплати. Також він має намір приватизувати всі державні підприємства, запровадити вільний обіг валют в Україні разом із гривнею, підвищити пенсії в першій рік при владі до 150 доларів, а згодом – до 500 доларів.

П'ятий пункт Балашов забув, але потім зібрався й пригадав, що має намір скоротити половину чиновників.

Ведучий зауважив, що всі озвучені кандидатами питання стосуються або безпеки, або економіки України, хоча більшість із цього не належить до повноважень президента. Балашов із цим не погодився, мотивуючи тим, що в нього свій погляд на державний устрій.

«Якщо ви хочете зробити країну заможною, то має бути вождь», – заявив він, зазначивши, що якби йому Бог послав президентсво, то він, власне, цим (вождізмом?) і зайнявся б, оскільки для запровадження системи 5.10 необхідна вся повнота влади.

Скрипін уточнив, чи не є Балашов диктатором, але кандидат у президенти відмахнувся, мовляв, якщо мільйони людей захочуть, щоб у країні було лібертаріанство, то про диктат не йтиметься.

Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки приховує Юлія ТимошенкоЛідерка «Батьківщини» провалила зобов’язання визнати Росію країною-агресором, ухвалити законопроекти про прозорість фінансування партій та підтримку бійців АТО.

На прохання ведучого оцінити об'єктивно свої шанси виходу до другого туру Данилюк відповів, що вони нульові, а Балашов назвав 0,3% й додав, що він пійшов на вибори, щоб популяризувати свою ідею про податковий рай в Україні.

Тоді Скрипін, відмовившись від підготовленого сценарію програми, запитав напряму: «Чиї ви технічні кандидати»?

Данилюк прямо зізнався: «Я технічний кандидат «Спільної справи». Він пояснив, що всі його представники у виборчих комісіях у другому турі будуть спостерігачами для того, щоб зрозуміти, хто насправді виграв вибори.

Тоді Балашов заявив, що Данилюк є кандидатом від Порошенка й виконує «специфічні завдання». На що Данилюк відповів, що «це єресь», і пояснив, що особисто бачив Порошенка одного разу в 2013 році, а на закиди свого опонента про те, що Данилюк має надто широкі можливості, оскільки може собі дозволити оплатити представників у кожній виборчій дільниці, Данилюк відповів, що жодних грошей не вистачило б, щоб зробити все, що йому вдається завдяки безкоштовній підтримці людей, які поділяють його переконання.

«У нас є достатня кількість активістів і симпатиків, які з нами з 2010 року. Зараз нами закриті майже 10% комісій членами комісій і суттєво більша кількість – спостерігачами», – уточнив Данилюк.

Балашов заявив, що він технічний кандидат партії 5.10. При цьому він уточнив, що вважає варіант виходу Зеленьського до другого туру кращим, ніж якби це сталося зі «старими політиками». Щоправда, далі, обґрунтовуючи свою позицію, Балашов почав заперечувати свої ж слова: «Але голосувати за нього не буду, бо не хочу бачити скоморохів на троні. Якщо переможе Зеленський, то це добре, бо він знищить Тимошенко як політика й розжене «банду Порошенка».

На це Данилюк назвав Балашова технічним кандидатом від Коломойського.

На прохання висловити свою думку щодо Кримської територіальної автономії Балашов сказав, що наразі це питання неважливе, й до нього можна буде повернутися років за 50, а Данилюк висловився проти, мотивуючи тим, що «кримські татари як автохтонний український етнос» мають право бути визнаними на всій території України. «Я проти того, щоб до них ставились як до індіанців з племені Черокі. Має бути закон про захист прав кримських татар на всій території країни», – зазначив він.

Під час раунду запитань кандидатів один до одного Балашов запитав Данилюка, чому він та його однодумці, які свого часу вивели людей на «податковий майдан», не роблять цього зараз, коли податки такі ж високі.

Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає ПорошенкоПетро Порошенко за час президентства не зміг перекрити офшори, внести законопроект про опозицію й завершити кілька реформ.

«Від початку «податковий майдан» планувався як початок усунення Януковича від влади, а не як податкова реформа», – пояснив Данилюк і, своєю чергою, запитав Балашова, чи усвідомлює він загрози для держави з боку Російської Федерації, пропонуючи запровадження своєї концепції.

«Я думаю, що Росія завжди скористається будь-яким приводом, щоб зашкодити Україні, але більшу дестабілізацію зараз відчуваю від дій влади», – відповів Балашов.

Під час бліц-опитування обидва кандидати не змогли дати вичерпних відповідей на більшість запитань. Балашов не знав, як розшифровується абревіатура НАТО, Данилюк не пригадав, який композитор написав музику до гімну ЄС, у обох кандидатів викликало труднощі запитання, з яких слів починається другий куплет гімну України, й жоден із них не знав, кому належать рядки вірша «Земле моя, всеплодющая мати».

При цьому обидва кандидати зізналися, що їм доводилося давати хабара. Балашов у запалі дискусії заявив, що платить зарплату в конвертах, і визнав, що давно не бачив, як виглядає банкнота 5 гривень.

На запитання, кого б вони обрали в другому турі президентських виборів між Порошенком і Зеленським, Данилюк відповів, що обрав би Порошенка, а Балашов – Зеленського.

Нагадаємо, Ukrainian Media Network, skrypin.ua разом із кримськотатарським телеканалом ATR запустили спеціальний проект до виборів президента України-2019 під назвою #Їхтребадебати.

Минулого четверга на #Їхтребадебати зіткнулися два кандидати в президенти: українська телеведуча й журналіст Юлія Литвиненко та народний депутат України Юрій Дерев'янко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: