Еволюція обіцянок: як змінювалися програми кандидатів, які балотуються вдруге

Читать на русском

Шість кандидатів у президенти України вже брали участь у президентських перегонах. «Слово і Діло» вирішило порівняти обіцянки з попередніх та нинішніх програм претендентів на посаду глави держави. Всі обіцянки ми розбили на групи: зовнішня політика, нацбезпека, економіка, соціальна політика та інше й порівняли (у відсотках), наскільки стало більше чи менше запевнень у новій програмі кандидата порівняно з програмою 2014 року.

У програмі чинного президента в 2014 році чверть обіцянок стосувалася державного управління та місцевого самоврядування, громад, а також державного устрою. Цього разу лише 4% всіх обіцянок Порошенка стосуються цієї теми. Зокрема, балотуючись у 2014 році, Порошенко обіцяв у разі обрання президентом першочергово внести до Верховної ради законопроект про парламентську опозицію (не виконав), проводити вибори мерів у два тури (виконав) та провести децентралізацію (не встиг завершити).

Нова програма Порошенка містить лише одну обіцянку на цю тему – продовжити децентралізацію. На цих виборах нинішній президент сконцентрував свою увагу в програмі на питаннях національної безпеки (23% обіцянок) та розвитку економіки (23%). Серед іншого, він запевняє, що забезпечить деескалацію конфлікту з РФ, збільшить видатки на посилення ЗСУ, а його пріоритетом стане боротьба за повернення Криму (така ж обіцянка була й у попередній програмі Порошенка).

В економіці Порошенко раніше обіцяв якнайшвидше підписати економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС (виконав), перекрити всі офшори (провалив), зменшити кількість та ставки податків (не виконав). Тепер він запевняє, що забезпечить регіональне лідерство України в індустріальному розвитку, аграрному секторі Європи та забезпечить заміну оподаткування прибутку підприємств на оподаткування виведення капіталу з країни.

Щодо безпосередніх повноважень президента – зовнішньої політики, то в 2014 році Порошенко дав лише 4% обіцянок із цього приводу, а в новій програмі ця тема має вже 15% всіх намірів кандидата. Зросла кількість обіцянок й щодо соціальної політики. Минулого разу Порошенко нічого не обіцяв із цього приводу, а цього – вже 8% його програмних зобов’язань стосуються цієї теми.

Законність і правопорядок мали 21% обіцянок у минулій програмі Порошенка, а програма-2019 не має жодної. Взагалі нічого Порошенко не обіцяв на папері ані вперше, ані вдруге щодо екології, е-урядування та виборів (зміна законодавства чи процедури).

Юлія Тимошенко, яка вже втретє балотується в президенти України, в 2014 році найбільше уваги в програмі приділила економіці (22% обіцянок). Вона запевняла, що в разі перемоги на виборах ліквідує всі елементи економічної залежності України від Росії, зменшить на порядок кількість дозвільних документів і ліцензій для ведення бізнесу, звільнить інвесторів від податків при реалізації продукції на експорт та багато іншого.

Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає ПорошенкоПетро Порошенко за час президентства не зміг перекрити офшори, внести законопроект про опозицію й завершити кілька реформ.

У новій програмі Тимошенко основна частка обіцянок приділена економіці (21%). Вона обіцяє відновити довіру до банківської сфери, підтримати створення та розвиток українських банків, змінити політику НБУ у сфері монетарного, валютного й банківського регулювання, надавати державну підтримку фермерським господарствам і малим агропідприємствам. Також вона пообіцяла в разі її перемоги негайно після президентських виборів ухвалити закон про запровадження для аграріїв єдиного податку на гектар землі. Щоправда, президент не має повноважень ухвалювати закони, він може їх ініціювати, зокрема, як невідкладні.

На другому місці в цьогорічній програмі Тимошенко за кількістю обіцянок соціальна політика (18%), а минула програма містила лише 7% «соціалки». Зокрема, Тимошенко обіцяє запровадити солідарну пенсійну реформу зі щорічною індексацією особистих вкладів, повернення високих виплат при народженні дитини, які вона обіцяє виплачувати відразу одним платежем, дешеву іпотеку молодим сім’ям.

Збільшилася кількість обіцянок у сфері культури (з 9% до 14%), енергетиці (з 8% до 10%) та охороні здоров’я (з 1% до 5%). Узагалі немає в програмі Тимошенко обіцянок щодо виборів.

Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки приховує Юлія ТимошенкоЛідерка «Батьківщини» провалила зобов’язання визнати Росію країною-агресором, ухвалити законопроекти про прозорість фінансування партій та підтримку бійців АТО.

У Гриценка найбільше обіцянок у сфері законності та правопорядку, хоча порівняно з минулою програмою їх кількість зменшилася з 31% до 20% від усіх запевнень. Така ж ситуація з «економічними» намірами (19% проти 39% у минулій програмі). На відміну від програми 2014 року, цього разу Гриценко взяв на себе зобов’язання в соціальній політиці (8%), культурі (9%), охороні здоров’я (8%), екології (3%), е-урядуванні (2%) та виборах (2%). Нічого не обіцяє кандидат щодо зовнішньої політики, й це дивно, адже це питання належить до компетенції президента України.

Юрій Бойко найбільше обіцянок дає у сфері економіки(225 у попередній програмі, 23% – в цьогорічній) та соціальної політики (13% та 19% відповідно). Жодної обіцянки немає в програмах Бойка щодо екології.

Еволюція обіцянок Ольги Богомолець виглядає наступним чином. У 2014 році найбільше її програмних обіцянок стосувалися економіки (29% проти 10% у новій програмі), а в 2019-му вона сконцентрувалася на запевненнях щодо медицини (було 4% обіцянок, а стало – 23%).

Олега Ляшка найбільше турбує «соціалка» (було 15%, стало – 36%) та економіка (16% і 20% відповідно). Найменше уваги в програмі кандидата приділено зовнішній політиці, культурі та виборам. Узагалі немає обіцянок щодо охорони здоров’я, е-урядування, екології та громадянського суспільства.

Раніше ми писали, кого українці бачили майбутнім президентом у 2016-2019 роках – аналіз результатів опитувань трьох соціологічних груп щодо тих, хто визначився, а також усіх опитаних респондентів.

Також «Слово і Діло» зробило серію інфографік про обіцянки кандидатів у президенти з їхніх програм на певні теми. Зокрема, ми подивилися, що пропонують претенденти на крісло президента щодо боротьби з корупцією, а також щодо євроатлантичної інтеграції України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: