Україна в НАТО та ЄС: що обіцяють кандидати в президенти

Читать на русском

Якою буде наша країна з новим (або не зовсім новим) президентом? Це питання хвилює кожного українця. Про програми кандидатів, в яких вони виклали своє бачення майбутнього України, можна прочитати в нашому розділі «Вибори-2019». А для всіх, хто хотів би порівняти погляди претендентів на суспільно-важливі теми, ми пропонуємо тематичні розбори. Сьогодні йтиметься про те, яке бачення мають кандидати щодо участі України в НАТО та ЄС.

Найточніші прогнози з термінами, які можна буде перевірити, в своїй програмі дає чинний президент Петро Порошенко. Він обіцяє, що в 2023 році Україна подасть заявку на членство в Євросоюзі й почне виконувати План дій щодо членства в НАТО.

Забезпечити вступ України до НАТО обіцяють Юлія Тимошенко та Руслан Ригованов. Дмитро Добродомов і Віктор Кривенко дали таку обіцянку щодо обох організацій. Андрій Садовий обіцяв лише зміцнити співпрацю з Європейським союзом. У програмах Віталія Скоцика та Василя Журавльова є пункти про поглиблення співпраці з Північноатлантичним альянсом. Крім того, Журавльов обіцяє сформувати систему колективної безпеки з європейськими країнами.

Однак не всі кандидати підтримують такий зовнішньополітичний курс України. Євгеній Мураєв і Віктор Бондар обіцяють переглянути умови асоціації з Європейським союзом, а Ігор Шевченко – взагалі зробити паузу у відносинах з організаціями.

Юрій Дерев'янко та Руслан Кошулинський не проти членства України в НАТО та ЄС, але лише за умови вигідних для країни умов. При цьому Кошулинський також обіцяє вжити системних заходів для європейської та євроатлантичної інтеграції. Юрій Бойко виступає за нейтралітет і позаблоковість України, а Олександр Мороз обіцяє винести питання позаблоковості на референдум.

Вибори-2019: портрет типового кандидата в президентиУсереднений портрет кандидата в президенти України виглядає так - одружений чоловік 49 років з вищою освітою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як нардепи-кандидати голосували за законопроекти, спрямовані на отримання кредитів від міжнародних організацій і зарубіжних країн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: