Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Богомолець

Читать на русском
Ольга Богомолець забувала вносити законопроекти і зміни до бюджету, а також лише на словах виступила за телемедицину.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишається дедалі менше часу, а питання все ті ж: кому вірити, за кого голосувати. Самі кандидати з кожного доступного їм майданчика розповідають про свої успіхи й намагаються очорнити суперників. При цьому чимало претендентів уже не перший рік у політиці, в них накопичилася солідна база обіцянок, у тому числі провалених, але вони вважають за краще про це не згадувати. «Слово і Діло» нагадає про невиконані зобов'язання кандидатів у президенти (тих, хто раніше вже був у владі), а також розбереться, що вони обіцяють зробити в разі перемоги. Раніше ми писали, зокрема, про Сергія Капліна та Юрія Дерев'янка, сьогодні в центрі уваги Ольга Богомолець.

Серед невиконаних обіцянок Богомолець – дві з передвиборчої програми партії «Блок Петра Порошенка». Наприклад, народний депутат не стала домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. Восени 2017 року Верховна рада ухвалила за основу проект Виборчого кодексу, який передбачає обрання нардепів за системою відкритих пропорційних списків. Але Богомолець не голосувала за законопроект.

Вибори-2019: чим володіє кандидат у президенти БогомолецьОльга Богомолець володіє значною кількістю нерухомості, авторськими права на пісні, правами на винаходи та антикварними виробами.

Крім того, Богомолець не виконала обіцянку домогтися створення системи автономного функціонування суддів. Депутат утрималася на голосуванні за законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який передбачав запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах. Призначати суддів має президент за поданням Вищої ради правосуддя, що забезпечує церемоніальну роль глави держави в цьому процесі.

Відзначимо, що Богомолець зараз є головою парламентського комітету з питань охорони здоров'я, й багато її обіцянок (у тому числі провалених) пов'язані саме з медициною. У листопаді 2016 року нардеп пообіцяла, що ініціюватиме створення інституту медичного капеланства за прикладом військового. Однак за рік спроб створити відповідний інститут Богомолець не зробила – жодних законопроектів вона до парламенту не вносила.

У жовтні 2017-го Богомолець заявила, що підтримуватиме законопроекти про телемедицину, йшлося про законопроект «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості»: «На моє переконання, телемедицина – це один із наріжних каменів ефективної системи охорони здоров'я, тому я підтримую й обов'язково буду підтримувати всі законопроекти, спрямовані на її втілення в життя».

Через місяць після цієї обіцянки президентську ініціативу ухвалювали в другому читанні, й тут слова Богомолець різко розійшлися з її діями: за закон вона не голосувала. При цьому того ж дня в парламенті й на своїй сторінці в Facebook кандидат в президенти заявляла, який важливий цей закон: «Президентський закон №7117 стає рятівним для понад 10 мільйонів жителів села після ухвалення убивчої урядової «медреформи».

Богомолець та телемедицина: коли пости у Facebook важливіші за голосування в Раді // НЕ ЦЯЦЯНКИ #4Слово і Діло

Також Богомолець передумала вносити зміни до державного бюджету-2018, щоб збільшити витрати на розвиток донорства крові та впровадження нових технологій її перевірки й обробки. Вона не вносила жодних законодавчих ініціатив щодо цього. При цьому нардеп домагалася внесення змін до бюджету, але вони стосувалися ендоваскулярного лікування громадян із вродженими вадами серця й гострими аортальними синдромами.

Ще раніше політик обіцяла ініціювати зміни до бюджету на 2016 рік щодо виділення коштів для обов'язкової вакцинації від грипу та ГРВІ (для медичних працівників та представників груп ризику). Але за 10 місяців із дня, як Богомолець дала цю обіцянку, відповідного законопроекту вона не зареєструвала.

Нагадаємо, Богомолець є противником урядової медичної реформи та керівника міністерства Уляни Супрун. У вересні 2017-го вона пообіцяла зробити все, щоб закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» не був ухвалений. Коли його голосували в другому читанні нардеп утрималася. Можливість відстояти свою позицію в неї була в листопаді, коли Рада розглядала постанову про скасування ухвалення медичної реформи. Однак на тому засіданні Богомолець взагалі була відсутня, отже, провалила свою обіцянку.

Кандидат у президенти провалила обіцянку на державному рівні сприяти вирішенню проблеми організації літнього відпочинку дітей учасників антитерористичної операції та переселенців. «Слово і Діло» цікавилося в Богомолець, що вона робила для виконання цієї обіцянки: з'ясувалося, що парламент ухвалив законопроект «Про внесення змін до закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» щодо оздоровлення дітей учасників бойових дій, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій або збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи». Однак Богомолець не виступила ініціатором цього законопроекту, не вносила до нього правок, ба більше, не голосувала за нього.

Реєструвати законопроект про запровадження штрафів за наклеп у соціальних мережах Богомолець також не стала. «Буду зараз подавати закон про штрафи за наклеп у мережі. Всі гроші, якщо закон буде ухвалений, усі гроші, які я виграю, абсолютно впевнена, будуть спрямовані на те, щоб рятувати життя людей», – говорила вона в квітні минулого року. Але за вісім місяців обіцяну ініціативу до Ради не внесла. Крім того, нардеп не скористалася правом зареєструвати альтернативний законопроект, коли в парламенті був зареєстрований проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо встановлення відповідальності за наклеп.

У своїй передвиборчій програмі як кандидат у президенти Богомолець обіцяє обов'язкове державне медичне страхування, миротворчу місію ООН на всій окупованій території, мораторій на підвищення тарифів і розробку стратегії реінтеграції окупованих територій.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Крім того, «Слово і Діло» щодня згадує, як кандидати в президенти-нардепи цього скликання ВРУ голосували за законопроекти щодо суспільно важливих питань. Наприклад, днями ми писали, хто з них голосував за реформування Збройних сил України та системи національної безпеки.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: