Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Бойко

Читать на русском

Юрій Бойко провалив обіцянки сприяти децентралізації влади, модернізувати армію й підтримати ініціативу про введення миротворців.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишається дедалі менше часу, а питання все ті ж: кому вірити, за кого голосувати. Самі кандидати з кожного доступного їм майданчика розповідають про свої успіхи й намагаються очорнити суперників. При цьому багато претендентів уже не перший рік у політиці, у них накопичилася солідна база обіцянок, у тому числі провалених, але вони вважають за краще про це не згадувати. «Слово і Діло» нагадає про невиконані зобов'язання кандидатів у президенти (тих, хто раніше вже був у владі), а також розбереться, що вони обіцяють зробити в разі перемоги. Раніше ми писали, зокрема, про Сергія Капліна та Олександра Вілкула, сьогодні в центрі уваги Юрій Бойко.

У Юрія Бойка, як і в його екс-колеги з фракції (й кандидата в президенти) Олександра Вілкула, труднощі з виконанням передвиборної програми.

Балотуючись до Верховної ради в 2014 році, Бойко обіцяв сприяти процесу децентралізації в країні. Але в підсумку не підтримав жодного відповідного законопроекту. У грудні 2014 року парламент ухвалив два закони, які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україні: запровадили розподіл компетенцій і збільшили кількість платежів, які залишаться в розпорядженні місцевих бюджетів. Ідеться про законопроекти «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин)». Але щодо першого Бойко виступив проти, а за другий – не голосував.

Він також не голосував за законопроекти «Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)». При цьому своїх пропозицій він не вносив. Відзначимо, що в своїй передвиборчій програмі кандидата Бойко обіцяє збільшити повноваження місцевої влади.

Децентралізація Бойко: сам не гам та й другому не дам // НЕ ЦЯЦЯНКИ #3Слово і Діло

Зрозуміло, що в народного депутата не було шансів виконати програмну обіцянку зупинити інфляцію на рівні не більш ніж 5%. З огляду на те що рівень інфляції залежить від зовнішньо- та внутрішньоекономічних факторів, а не від законодавчої роботи парламентарів, обіцянка – популістська.

Не вийшло в Бойка домогтися збереження позаблокового статусу України. У грудні 2014 року Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості», депутат виступив проти нього. Він також проголосував проти внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття членства в НАТО та Європейському союзі. Але, незважаючи на це, мета передвиборчої програми партії «Опозиційний блок» досягнута не була – позаблоковий статус України не був закріплений на законодавчому рівні. До речі, своїх законопроектів щодо позаблокового статусу держави Бойко не ініціював. А в програмі кандидата все-таки обіцяє забезпечити реальний нейтралітет і позаблоковість України.

Крім того, Бойко не виконав програмну обіцянку здійснювати реальні кроки для підвищення енергоефективності України. У червні 2017 року Рада ухвалила пакет законопроектів щодо енергоефективності: «Про комерційний облік комунальних послуг», «Про енергетичну ефективність будівель» та «Про Фонд енергоефективності». Нардеп підтримав лише перший документ і своїх ініціатив у парламенті не реєстрував.

Сприяти реформуванню правоохоронної системи Бойко також передумав. Він був відсутній під час голосування за законопроекти «Про органи внутрішніх справ» (згодом був ветований президентом) і «Про Національну поліції». І вже традиційно своїм баченням реформи Бойко не поділився й жодних законопроектів на цю тему до парламенту не вносив.

Була в Бойка обіцянка реалізувати програму модернізації армії. Свою програму фракція «Опозиційного блоку» не розробила, а за законопроекти, спрямовані на поліпшення системи військового забезпечення та модернізації Збройних сил України, не голосувала. Зокрема, йдеться про законопроекти «Про внесення змін до закону України «Про державне оборонне замовлення», «Про внесення змін до деяких законів України з питань оборони», «Про внесення змін до статті 287 Митного кодексу України (щодо створення сприятливих умов для забезпечення виконання контрактів та договорів державного оборонного замовлення)», «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони» та інших.

Відзначимо, що Верховна рада восьмого скликання станом на початок березня ухвалила 87 законопроектів щодо реформи ЗСУ та системи національної безпеки. Бойко підтримав лише два з них, голосування за більшість інших – проігнорував.

Влітку 2016 року Бойко пообіцяв, що фракція «Опозиційного блоку» запропонує свою програму зі створення та збереження робочих місць. «Сьогодні не існує державної програми створення й збереження робочих місць і це дуже погано. «Опозиційний блок» буде пропонувати таку програму, яка буде простою й зрозумілою для суспільства», – заявив народний депутат. Через півроку «Слово і Діло» поцікавилось, як просувається виконання обіцянки, й з'ясувало, що «Опоблок» займеться розробкою програми й вважатиме це одним із пріоритетних завдань лише в разі приходу до влади на ключові посади до уряду.

Провалив Бойко обіцянку про те, що фракція «Опозиційного блоку» голосуватиме за відставку Кабінету міністрів Арсенія Яценюка. «Уряд провалив роботу, ми підтримаємо його відставку», – підкреслив він. У лютому 2016-го Рада голосувала за резолюцію про недовіру Кабінету міністрів, і з 43 членів фракції було лише 8 голосів «за» (включно з Бойком), 33 депутати з «Опоблоку» на голосуванні були відсутні.

Минулого року Бойко запевняв, що «Опоблок» підтримає ініціативу про введення миротворчих військ на Донбас, а також будь-яку ініціативу влади, що допоможе повернути українські території. Причому цю тезу нардеп повторив двічі. Шанс виконати цю обіцянку був під час голосування за закон про національну безпеку, ініціатором якого був президент Петро Порошенко. Але сам Бойко проголосував «проти» і його колеги з фракції також жодного голосу «за» не дали.

У своїй передвиборчій програмі як кандидат у президенти Бойко обіцяє зробити все, щоб зупинити збройний конфлікт виключно мирним шляхом і піти на прямі переговори з усіма сторонами конфлікту. Крім того, Бойко пообіцяв скасувати «обмеження свободи слова, думки та совісті» й повернути вільний доступ до соціальних мереж і інформаційних ресурсів.

Є в програмі обіцянка про те, що держава не втручатиметься в питання церкви, про те, що Бойко зупинить «тарифний геноцид», українці будуть отримувати гідні зарплати та пенсії, буде ініційоване скасування медичної реформи.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Крім того, «Слово і Діло» щодня згадує, як кандидати в президенти-нардепи цього скликання ВРУ голосували за законопроекти щодо суспільно важливих питань. Наприклад, днями ми писали, хто з них підтримував законопроекти, спрямовані на посилення соціальних гарантій для людей з інвалідністю та осіб, які про них піклуються.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: