Призов чи контрактна армія: що обіцяють у програмах кандидати в президенти

Читать на русском

Якою буде наша країна з новим (або не зовсім новим) президентом? Це питання турбує кожного українця. Всі обіцянки з передвиборчих програм кандидатів, у яких вони виклали своє бачення майбутнього України, можна прочитати в нашому розділі «Вибори-2019». А для всіх, хто хотів би порівняти погляди претендентів на суспільно важливі теми, ми пропонуємо тематичні розбори. Сьогодні йтиметься про те, яке бачення кандидатів щодо служби в Збройних силах України.

Сергій Носенко, Роман Насіров, Микола Габер, Анатолій Гриценко, Геннадій Балашов і Руслан Кошулинський у своїх передвиборчих програмах обіцяють перехід на контрактну професійну армію та скасування примусового призову. Ігор Смешко також обіцяє перехід від змішаного принципу комплектування Збройних сил до створення професійного війська.

Принцип добровільності для армії обіцяє Ігор Шевченко, а Юлія Тимошенко, своєю чергою, хоче запровадити новий контракт на службу в ЗСУ. Цікава обіцянка є в Інни Богословської: не проводити мобілізацію молоді, що не підготовлена до сучасної війні.

Багато претендентів на президентське крісло обіцяють створення резервної армії, серед них Ольга Богомолець, Віктор Кривенко та Валентин Наливайченко. Наливайченко, до речі, ще обіцяє запровадити обов'язкову військову підготовку для молоді. Схожу обіцянку має і Юрій Дерев'янко: проводити щорічний двотижневий військовий вишкіл для чоловіків 18-55 років. Володимир Петров також у програмі обіцяє зобов'язати кожного громадянина проходити військову службу й уміти поводитися зі зброєю.

Олександр Шевченко, Руслан Ригованов, Юрій Тимошенко та Віталій Купрій обіцяли створити територіальну оборону. Найоригінальніша обіцянка, напевно, в Юрія Кармазіна: створити резервну армію на базі українського козацтва з правом носіння зброї для відсічі агресору.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що обіцяють кандидати в президенти щодо землі сільськогосподарського призначення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: