Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки приховує Юлія Тимошенко

Читать на русском

Лідерка Батьківщини провалила зобов’язання визнати Росію країною-агресором, ухвалити законопроекти про прозорість фінансування партій та підтримку бійців АТО.
Юлія ТимошенкоСлово і Діло

До президентських виборів в Україні залишається дедалі менше часу, а питання все ті ж: кому вірити, за кого голосувати. Самі кандидати з кожного доступного їм майданчика розповідають про свої успіхи й намагаються очорнити суперників. При цьому чимало претендентів вже не перший рік у політиці, у них накопичилася солідна база обіцянок, у тому числі провалених, але вони вважають за краще про це не згадувати. «Слово і Діло» нагадає про невиконані зобов'язання кандидатів у президенти (тих, хто раніше вже був при владі), а також розбереться, що вони обіцяють зробити в разі перемоги. Сьогодні в центрі уваги Юлія Тимошенко.

Що приховує Юлія Тимошенко? // СКЕЛЕТИ У ШАФІ #2Слово і Діло

Упродовж останніх чотирьох років лідерка «Батьківщини» була нардепом і провалювала свої обіцянки здебільшого через відсутність у сесійній залі під час голосувань. Хоч Тимошенко не було на 30% пленарних засідань (за даними електронної системи реєстрації), наші дослідження свідчать, що більшість важливих голосувань одна з фавориток на президентське крісло з якихось причин «прогуляла».

От, наприклад, як Тимошенко підтримувала соціальні гарантії для постраждалих під час Революції Гідності.

Або, наприклад, як вона та інші кандидати голосували за важливі рішення щодо розвитку інфраструктури.

Не обтяжуючи себе голосуванням, Тимошенко провалила низку передвиборчих обіцянок, які визначила пріоритетними в своїй програмі. Наприклад, вона запевняла, що домагатиметься визнання Росії державою-агресором, і навіть підтримала відповідне звернення парламенту до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, ПА НАТО, ГУАМ та парламентів держав світу.

Тимошенко та визнання Росії як агресора — обіцянка провалена! // НЕ ЦЯЦЯНКИ #7Слово і Діло

Але коли дійшло до справи й Рада схвалювала закон про деокупацію Донбасу, в якому, зокрема, йшлося про визнання Росії державою-агресором, Тимошенко з невідомих причин не було в залі під час голосування.

З тієї ж причини голова «Батьківщини» не виконала ще одну передвиборчу обіцянку домагатися зняття бюрократичних перешкод у діяльності волонтерів. Коли в березні 2015 року Рада ухвалила зміни до низки законів, що стосуються волонтерської діяльності, фракція «Батьківщини» підтримала цей законопроект більшістю голосів. Свої голоси «за» віддали 15 із 19 членів фракції. Але Юлія Тимошенко знову була відсутня.

Три роки тому в Тимошенко була можливість виконати обіцянку, з якою вона йшла до парламенту, про відкриття мережі «універсамів адміністративних послуг». Малося на увазі (це розшифровано в програмі 2014 року), що в одному місці, без черг, можна буде отримати повний пакет послуг від держави. Власне, такі зміни до законодавства передбачав проект закону про оптимізацію надання адміністративних послуг, але Юлія Володимирівна голосування проігнорувала.

Не було Тимошенко в залі й у той момент, коли депутати ухвалювали проект закону про розміщення у відкритому доступі інформації про власність чиновників. Ухвалений закон дав можливість за будь-яких сумнівів у легальності походження майна держслужбовця вимагати від нього пояснення й звіту. Проігнорувавши голосування, лідерка «Батьківщини» провалила ще одну свою обіцянку з програми. Про те, що партія ухвалить закон, за яким кожен чиновник зобов'язаний довести легальність походження свого майна.

Ще одна обіцянка з передвиборчої програми – ухвалити закон про прозорість фінансування партій. Тимошенко провалила її в жовтні 2015 року. Коли Рада ухвалювала проект закону щодо фінансування політичних партій, Юлія Володимирівна знову була відсутня. Своїх законопроектів на цю тему лідерка «Батьківщини» не подавала. Втім, це не заважає партії, як і решті парламентських партій, отримувати сьогодні гроші з державного бюджету за новим законом. Як саме нардепи розпоряджаються цими грошима, ми писали в серії журналістських розслідувань.

Деколи Тимошенко просто виходила, грюкнувши дверима, й не лише із сесійної зали. Так, вона двічі обіцяла, що фракція «Батьківщини» залишиться ув парламентській коаліції, але зрештою з неї вийшла.

Тимошенко обещала, что "Батькивщина" не выйдет из коалиции. Освежитель памятиСлово і Діло

Уперше Тимошенко дала таку обіцянку перед позачерговими парламентськими виборами в 2014 році. «Я готова допомагати президенту, прем'єр-міністру, уряду в усіх їхніх справах, і я абсолютно точно скажу, що в новому парламенті «Батьківщина» не буде в опозиції, ми йдемо до демократичної коаліції», – запевнила тоді ще кандидат у народні депутати.

За кілька місяців після підписання коаліційної угоди Юлія Володимирівна знову заявила, що фракція з коаліції не вийде, незважаючи на деякі проблеми взаємодії з урядом: «Партія «Батьківщина» в коаліції, але ми в коаліції для того, щоб пропонувати правильні шляхи роботи уряду, правильні шляхи виходу з кризи, а не для того, щоб бути кнопкодавами за рішення, які країні додають горя й додають проблем, а не вирішують їх».

Після невдалої спроби Ради відправити главу уряду Арсенія Яценюка у відставку 16 лютого 2016 року Тимошенко заявила, що демократичної коаліції не існує. Наступного дня вона оголосила про вихід фракції «Батьківщини» з коаліції.

Іноді чудова ораторка Тимошенко обіцяє, здається, лише для того, щоб додати яскравості своїй промові. Так, у квітні 2017 року перед початком чергового пленарного тижня вона заявила, що депутати збираються розглянути цілу низку лобістських законодавчих актів, тому «Батьківщина» після кожного пленарного тижня випускатиме бюлетень із поіменним голосуванням за такі законопроекти.

«Що менше Верховна рада ухвалить законів, то легше ці авгієві стайні буде розбирати, коли влада припинить свою діяльність», – підкреслила Тимошенко.

Протягом кількох місяців поспіль «Слово і Діло» відстежувало виконання цієї обіцянки: аналітики моніторили офіційний сайт партії й надсилали інформаційні запити на адресу політичної сили, щоб уточнити, в якому вигляді виходитиме та як поширюватиметься бюлетень. Проте наші запити залишилися без відповіді, а на сайті інформація не з'явилася.

Відзначимо, що в квітні минулого року Тимошенко знову скаржилася на лобістські законопроекти в порядку денному парламенту, й тоді вже на офіційному сайті «Батьківщини» був оприлюднений список. Але лише одного разу, а не щотижня, як було обіцяно.

Також, будучи народним депутатом VIII скликання, Тимошенко заявляла, що «Батьківщина» оприлюднюватиме прізвища причетних до рейдерських захоплень сільськогосподарських земель представників Мін'юсту, нотаріальних контор, суддів, прокуратури, поліції на місцях, причетних до рейдерських захоплень сільськогосподарських земель. Про рейдерські захоплення «Батьківщина» неодноразово заявляла. Але жодних прізвищ ніхто так і не назвав.

Цікаво, що деякі провалені лідеркою «Батьківщини» обіцянки перекочували вже в президентську передвиборчу програму тричі кандидатки на крісло глави держави.

Так, балотуючись до Верховної ради 2014 року, в партійній програмі Тимошенко обіцяла забезпечити соціальні гарантії для учасників АТО. Ми підрахували, що Рада ухвалила 17 законодавчих ініціатив, які так чи інакше стосувалися підвищення рівня соціальної підтримки для учасників АТО та їхніх сімей. При цьому 15 із цих законопроектів Тимошенко не підтримала: під час голосування 13 проектів законів вона була відсутня в сесійній залі, а двічі – не голосувала.

Проте як кандидат у президенти України Юлія Тимошенко знову обіцяє підтримку українським воїнам. У переліку соціальних гарантій вона обіцяє підвищення зарплатні контрактникам, гарантоване забезпечення військовослужбовців житлом, безкоштовним медичним обслуговуванням, гідне пенсійне забезпечення, а також пільги для учасників бойових дій та членів їхніх сімей.

Але повторилася Тимошенко не лише в цьому. В її передвиборчій програмі «Новий курс» є теза: парламентська опозиція буде наділена всіма правами парламентського контролю. Ми вже писали про те, що двічі обіцяна нею підтримка опозиції в минулі роки завершилася нічим. До речі, у відео є вся історія саме цієї обіцянки.

Тимошенко-обіцятор: коли слова розбігаються з ділом // НЕ ЦЯЦЯНКИ #1Слово і Діло

Однією з нинішніх найбільш впізнаваних обіцянок Тимошенко є її теза про зниження ціни на газ удвічі. В разі перемоги на президентських виборах вона запевняє, що подасть відповідний законопроект одним із перших і зробить це протягом місяця після приходу до влади її політсили.

«Нам потрібен максимум місяць, щоб удвічі знизити ціни на газ після нашого приходу до влади. І це потягне за собою зниження інших комунальних платежів. Наприклад, за тепло та гарячу воду», – заявила вона.

При цьому нардеп Юлія Тимошенко ще влітку 2016 року категорично обіцяла блокувати трибуну доти, доки ціни на газ не будуть зменшені. Про це розгорнуто писав офіційний сайт партії «Батьківщина».

Трибуну деякий час справді блокували, причому здебільшого представники інших фракцій, але врешті-решт політсили між собою домовилися й робота Ради була продовжена без зниження тарифів.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Крім того, «Слово і Діло» щодня згадує, як кандидати в президенти-нардепи поточного скликання ВРУ голосували за законопроекти щодо суспільно важливих питань. Наприклад, днями ми писали, хто з них підтримував соцгарантії для постраждалих під час Революції Гідності, а хто – утримався, був відсутній або був проти.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: