Боротьба з корупцією: що в своїх програмах обіцяють кандидати в президенти

Читать на русском

Якою буде наша країна з новим (або не зовсім новим) президентом. Це питання турбує кожного українця. Всі обіцянки з передвиборчих програм кандидатів, в яких вони виклали своє бачення майбутнього України, можна прочитати в нашому розділі «Вибори-2019». А для всіх, хто хотів би порівняти погляди претендентів на суспільно важливі теми, ми пропонуємо тематичні розбори. Сьогодні йтиметься про те, яке бачення кандидатів щодо боротьби з корупцією.

Обіцянки на цю важливу для нашої країни тему дали більш ніж половина претендентів на президентське крісло. Найбільш лаконічно висловився Сергій Носенко, який просто пообіцяв ліквідувати корупцію.

З корупцією в економіці збирається боротися Геннадій Балашов. Він вважає, що покласти край корупції на митниці може скасування мит і зборів. На думку Олександра Шевченка, «корінь зла» в корупції – схеми, подібні до «Роттердам плюс». Сергій Тарута пообіцяв забезпечити вихід економіки з «тіні» завдяки реалізації антикорупційних заходів, а Юлія Тимошенко обіцяє ліквідувати 37 «корупційних квазіподатків». Руслан Кошулинський планує зруйнувати корупційні схеми в енергетичній галузі та під час формування тарифів.

Віктор Кривенко налаштований рішуче: він хоче запровадити довічне ув'язнення для топ-корупціонерів. Так само налаштований і Олександр Мороз, а Ілля Кива пропонує міру покарання аж до смертної кари. Володимир Зеленський обіцяє корупціонерам конфіскацію майна та довічну заборону обіймати державні посади. І, крім того, скасувати підозрюваним у корупції право вийти під заставу.

Роман Насіров (який і сам «постраждав» від правоохоронних органів) у своїй передвиборчій програмі обіцяє провести аудит діяльності антикорупційних органів, спростити процедуру розгляду корупційних справ у суді й спростити процедуру повернення коштів і майна, придбаного корупційним шляхом.

Олександр Соловйов у разі перемоги на виборах обіцяє протягом ста днів після інавгурації порушити кримінальні справи й заарештувати «головних казнокрадів» на центральному та регіональному рівні.

Юрій Кармазін пообіцяв ліквідувати неефективні органи з боротьби з корупцією, при цьому не уточнив у програмі, які саме. Анатолій Гриценко, навпаки, запевняє, що підтримуватиме діяльність антикорупційних органів і хоче знищити корупцію в Адміністрації президента, уряді, Верховній раді та правоохоронних органах.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що обіцяють кандидати в президенти щодо участі України в НАТО та ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: