Взаємовідносини України та РФ: що обіцяють кандидати в президенти в передвиборчих програмах

Читать на русском

Якою буде наша країна з новим (або не зовсім новим) президентом? Це питання турбує кожного українця. Всі обіцянки з передвиборчих програм кандидатів, у яких вони виклали своє бачення майбутнього України, можна прочитати в нашому розділі «Вибори-2019». А для всіх, хто хотів би порівняти погляди претендентів на суспільно важливі теми, ми пропонуємо тематичні розбори. Сьогодні йтиметься про те, як кандидати бачать взаємовідносини України та Російської Федерації.

Питання миру та безпеки турбує більшість українців, тому в програмах 22 кандидатів у президенти так чи інакше зазначена тема взаємовідносин України з Російською Федерацією. Всі кандидати обіцяють вирішувати воєнне питання дипломатичним шляхом, але хтось схиляється до більш ізоляційного варіанту спілкування з північним сусідом, а є й такі, що виступають за нейтралітет.

Досягнення виконання Будапештського меморандуму прописали в своїх програмах Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Віталій Купрій та Ілля Кива. Змінити Мінський формат на Будапештський збираються Микола Габер та Руслан Кошулинський. У Володимира Зеленського в програмі з цього приводу доволі розмите формулювання: «Поставити питання перед гарантами за Будапештським меморандумом і партнерами з ЄС щодо підтримки України в прагненні завершити війну».

Притягнути РФ до відповідальності за збитки, завдані військовою агресією, обіцяють 7 кандидатів у президенти. Юлія Тимошенко збирається отримати від РФ компенсацію за шкоду, заподіяну українським громадянам, українському бізнесу та українській державі. Для цього вона планує провести ретельну інвентаризацію заподіяної країною-агресором шкоди. Також Тимошенко запевняє, що захищатиме в судових інстанціях права держави та громадян, які були порушені РФ.

Порошенко збирається досягти відповідальності РФ за завдані збитки та знущання над громадянами України.

Олександр Шевченко має намір домагатися в міжнародних судах компенсації завданих збитків від РФ, а Ігор Шевченко обіцяє відновити відносини з РФ лише після компенсації втрат людям та Україні. Геннадій Балашов має намір посилити санкції проти РФ разом із усією світовою спільнотою.

Віталій Купрій обіцяє домогтися відшкодування завданої Україні шкоди після звільнення територій, у той час як Руслан Кошулинський має намір ініціювати створення спеціальної інституції – міжнародного трибуналу з розслідування злочинів проти людства, здійснених РФ під час агресії проти України.

Окремо можна виділити цілий блок обіцянок кандидатів щодо поглиблення ізоляції РФ. Кошулинський виступає за розірвання дипломатичних відносин, а також усіх міжнародних договорів з РФ і не відновлювати їх до повної деокупації. До того ж єдиний кандидат від націоналістів має намір визнати РФ державою-агресором на всіх рівнях світової дипломатії, припинити діяльність російського бізнесу в Україні та запровадити ембарго на російський капітал.

Збудувати бетонну стіну та лінію оборони на кордоні з РФ обіцяє Ігор Шевченко, незважаючи на те, що схожий проект «Стіна» вже провалився через нестачу фінансування.

За розірвання дипвідносин і припинення транспортного сполучення з ворогом виступає Габер, а Олександр Шевченко обіцяє припинити контрабанду й торговельно-економічні відносини з РФ.

Запровадити візовий режим з РФ збираються Кива та Юрій Тимошенко, який також обіцяє припинити транспортне сполучення з країною-агресором.

Якщо Новак та Балашов запевняють, що припинять торгівлю з країною-агресором, то Богословська до цієї тези додає намір відмовитися від будь-якої військово-політичної співпраці з РФ.

Розпочати діалог України з РФ – прямий або через державу-посередника – заради звільнення військовополонених та вирішення інших конфліктних питань обіцяє Роман Безсмертний. Відновити дружні відносини з усіма країнами-сусідами хочуть Сергій Тарута та Юрій Бойко.

Запровадити нейтралітет у відносинах з РФ обіцяють два кандидати в президенти – Олександр Соловйов та Олександр Мороз.

Нагадаємо, раніше ми писали, що обіцяють кандидати в президенти з приводу подання закону про імпічмент.

Також ми подивились, які обіцянки є в програмах кандидатів щодо тарифів на послуги ЖКГ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: