Кого українці бачили майбутнім президентом у 2016-2019 роках

Читать на русском

Напередодні виборів оновлені президентські рейтинги різних соціологічних груп обговорюють як експерти і політики в ЗМІ так і бабусі на лавочках. Нові результати опитувань відрізняються один від одного на кілька відсотків, а то і десятих часток відсотка, в залежності від того, хто замовляв дослідження, як формулювалися питання для респондентів, і яким чином трактувалася соціологічна похибка. «Слово і Діло» пропонує подивитися президентські рейтинги трьох соціологічних груп за останні три роки: за кого готові були віддати голос українці. Також ми подивилися, кого українці бачили майбутнім президентом в 2018-2019 році, і ці показники суттєво відрізняються від попереднього питання соціологів.

Ми взяли самостійні дослідження соціологічних компаній «Рейтинг», SOCIS і КМІС, які проводилися в 2016-2019 роках і подивилися, як респонденти відповідали на питання «За кого ви будете голосувати». Опитування проводилося за принципом імітації виборів (якби вони проходили в найближчу неділю) серед тих, хто визначився і має намір голосувати.

Якщо в листопаді 2016 року найвищий рейтинг був у Юлії Тимошенко (від 14,6 до 21,6%), Порошенко був на другому місці (від 13,4 до 18,5%), а на третьому місці був Юрій Бойко (від 9,4 до 10,4%), то після новорічного заяви Зеленського (в ніч на 1 січня 2019 року) про те, що він йде в президенти, дані соціології різко змінилися.

Відзначимо, що Зеленського почали включати до рейтингів далеко не всі серйозні соціологічні компанії, але починаючи з квітня 2018 року він вже фігурував в дослідженнях «Рейтингу» і КМІС, а з грудня 2018 року його включив до опитувань SOCIS. Причому Зеленський відразу набрав 12,5% голосів респондентів.

З лютого 2019 року новоспечений політик вже лідирував серед електоральних симпатій, залишивши позаду традиційних фаворитів опитувань – Юлію Тимошенко і Петра Порошенка, чиї рейтинги почали відчутно падати.

Також ми подивилися дослідження «Рейтингу», SOCIS і КМІС за 2018-2019 роки, виходячи із запитання, яке ставили респондентам: «Хто, на Вашу думку, стане наступним президентом України?». Результати представлені на основі даних серед усіх опитаних, а не тільки тих, хто визначився за кого голосувати.

В опитуванні КМІС за лютий 2018 року Порошенко бачили президентом 8,2% опитаних, Тимошенко – 9,4%, Зеленського на той момент ще не було в рейтингах компанії.

За даними «Рейтингу», в липні 2018 року Порошенко міг стати президентом на думку 12,7% респондентів, Тимошенко – 16%, Зеленського – лише 4,7%.

Квітневі опитування SOCIS за 2018 рік показали, що Порошенко пророкують президентство 17,6% респондентів, Тимошенко – 11,8%.

Виходячи з останніх березневих опитувань всіх респондентів, а не тільки тих, хто визначився, перемогти на виборах може Зеленський (від 16,9 до 19,3% опитаних), Порошенко (від 17,8% до 23,9%), Тимошенко ( від 13,2 до 19,5%). Як бачимо, результати опитувань соціологічних груп відрізняються між собою таким чином, що однозначно визначити переможця поки не вдається.

Нагадаємо, ми писали, на яких темах піарилися кандидати в президенти на минулому тижні.

Також ми вивчили, що спільного й відмінного передвиборні програми Порошенко, Тимошенко і Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: