Як нардепи-кандидати в президенти голосували за децентралізацію

Читать на русском

Кандидатів у президенти, які сьогодні є народними депутатами, простіше оцінювати за їхніми діями на нинішній посаді. «Слово і Діло» протягом усієї роботи ВРУ поточного скликання стежило за тим, як голосували народні обранці за ті чи інші закони та які ініціативи вносили самі. Виносимо результат на «табло». Сьогодні пропонуємо подивитись, як кандидати в президенти голосували в парламенті за законопроекти, спрямовані на проведення децентралізації в Україні.

Протягом восьмого скликання парламенту нардепи ухвалили 28 законопроектів щодо децентралізації. Зокрема, проект закону про добровільне об'єднання територіальних громад та щодо статусу старости села, селища.

Важливим був законопроект про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців, який передав функції реєстрації органам місцевого самоврядування й скоротив кількість документів, запровадивши електронну форму оформлення заяв.

Також місцеві громади отримали можливість залишати деякі адміністративні збори в своїх бюджетах завдяки ухваленим відповідним змінам до Бюджетного кодексу. Йдеться про адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, за проведення державної реєстрації юридичних і фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, плату за пришвидшену реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Найбільше законопроектів щодо децентралізації підтримав Олег Ляшко (86%). Загалом він 24 рази тиснув кнопку «за». Також нардеп долучився до підготовки 5 законопроектів.

По 79% законопроектів підтримали Юрій Дерев'янко та Юрій Тимошенко. Дерв'янко ще й попрацював над новими законопроектами на цю тему.

Більше ніж половину законодавчих ініціатив щодо децентралізації підтримали Олександр Шевченко (71%) та Віктор Кривенко (68%), які брали участь у підготовці деяких законопроектів (2 й 10 відповідно).

Найбільше голосувань пропустила Юлія Тимошенко, яка була відсутня під час ухвалення 82% документів про децентралізацію. При цьому вона працювала над підготовкою 5 ініціатив.

Лише за 2 законопроекти віддав свій голос Олександр Вілкул, який не голосував під час ухвалення 19 законопроектів (68%). Юрій Бойко не голосував у 61% розглядів законопроектів і підтримав лише 14% документів, хоча сам запропонував Раді тільки один законопроект щодо децентралізації.

Нагадаємо, раніше ми писали, як нардепи-кандидати в президенти голосували за розвиток інформаційної політики.

Також ми повідомляли, як вони підтримували законопроекти, спрямовані на розвиток медицини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: