Як працює Порошенко та його команда. Дайджест обіцянок АПУ з 1 до 28 лютого 2019 року

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як українські політики виконують свої обіцянки. Ми детально вивчили, які давні обіцянки, що про них вже більшість забули, приховують кандидати в президенти. Сьогодні пропонуємо подивитись, скільки нових обіцянок в лютому дав діючий глава держави Петро Порошенко. Також ми підрахували, скільки він виконав раніше взятих на себе зобов’язань та які – провалив.

Обидві провалені у лютому обіцянки Порошенка стосуються недотримання термінів їхнього виконання. Так, президент завірив, що формування Антикорупційного суду завершиться в лютому 2019 року. Зазначимо, що такі обіцянки не належить до компетенції президента, однак він чомусь робить подібні заяви.

Нагадаємо, що в лютому лише з'явився запис про утворення Антикорупційного суду у Єдиному державному реєстрі. Станом на 28 лютого 2019 року формування нового Антикорупційного суду ще тривало. Про це на брифінгу заявив голова Конституційного суду Станіслав Шевчук.

Не вгадав із термінами Порошенко й коли обіцяв, що найближчим часом Україна отримає безвіз з Таїландом. Про це він заявив 31 травня 2018 року: «Хочеш в Латинську Америку – будь ласка, відкрили вам безвіз. Хочеш – в Катар, хочеш – в Кувейт. Найближчим часом буде Таїланд».

30 днів до президентських виборів: чого чекати в березніДо президентських виборів в Україні залишилося 30 днів. Навколо оточення президента розгорівся корупційний скандал, а соціологія фіксує лідерські позиції шоумена Володимира Зеленського. Чого чекати від політиків у місяць виборів, обговорили з експертами.

Але найближчий час – це приблизно пів року. Перемовини щодо безвізу з Таїландом розпочалися наприкінці вересня 2018 року. Про це «Слову і Ділу» повідомили у Міністерстві закордонних справ України. Планувалося, що українські туристі зможуть їздити до Таїланду без віз терміном до 30 діб. Також країни збиралися украсти двосторонню угоду про взаємне скасування візових вимог для короткострокових поїздок.

Принципове рішення питання вже є – 22 листопада 2018 року тайський уряд схвалив рішення про скасування візових вимог для українських туристів (до 30 діб). Навіть з’явилась інформація у ЗМІ, що тепер українці можуть подорожувати до Таїланду, не сплачуючи візу на кордоні з Таїландом. Але вже й весна розпочалася, але фактично безвіз ще не запрацював досі, бо тривають обов’язкові бюрократичні процедури.

Протягом місяця президент виконав дві обіцянки. На початку лютого він заявив, що заборонить російським спостерігачам прибувати до України на вибори президента.

«Я, як президент України, надам наказ, як верховний головнокомандувач, прикордонній службі України не допустити. Гарантую українському народу, що наказ верховного головнокомандувача буде виконано», – сказав Порошенко.

Вже 4 лютого у парламенті зареєстрували відповідний депутатський законопроект. Через три дні його ухвалили, а в кінці місяця закон підписав президент.

Також у лютому Порошенко пообіцяв підписати зміни до Конституції, щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО.

«Про серйозність наших намірів свідчать зміни до Конституції, які були проголосовані минулого тижня, і які надають сили основного закону нашій європейській і євроатлантичній інтеграції. Верховна Рада вже підтримала цю ініціативу президента, і наступного тижня я зміни до Конституції підпишу», – заявив Порошенко и поставив свою візу під документом 19 лютого 2019 року.

Ще шість обіцянок глава країни дав протягом місяця. Цікаво, що напередодні виборів він заявив, що планує у найближчі 5 років забезпечити енергонезалежність країни при тому, що коли Порошенко балотувався в президенти у 2014 році, то під час дебатів запевнив, що Україна дуже швидко стане енергонезалежною. На уточнювальне запитання ведучої, коли це станеться, тодішній кандидат у президенти Порошенко відповів: «За два роки».

Також діючий президент і один з кандидатів на цю посаду Порошенко пообіцяв повернути ув'язнених українських політв'язнів та військовополонених з РФ. «Ми точно переможемо і вони точно будуть вдома, бо для Путіна стає все менше і менше сенсу. Для нього це вже стало, як валіза без ручки. Він не знає, що з цим робити і як зберегти обличча. Ми поможемо повернути хлопців додму», – заявив він на одному з ефірів.

Серед іншого президент обіцяє забезпечити електрифіковані села широкосмуговим доступом до інтернету та запевняє, що скоро поїзди «Інтерсіті» будуть курсувати до кожного обласного центру.

Детальніше – на інфографіці.

Про те, як в січні працювали Порошенко та його команда, читайте в нашому щомісячному дайджесті обіцянок АПУ.

Також «Слово і Діло» писало, скільки члени Кабміну заробили в січні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: