30 днів до президентських виборів: чого чекати в березні

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

Корупційна історія в оборонній сфері, мабуть, перша скандальна. До цього кампанія була дуже нудною й банальною.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кирило Молчанов, оцінюючи політичні тенденції.

«До корупційного скандалу в оборонці банально все зводилося до двох трендів. Одні кандидати займалися вибудовуванням сітки зі скуповування голосів. Другий тренд – задіяння чорних технологій проти своїх опонентів. Нічого оригінальнішого за два місяці ми не побачили», – зазначив Молчанов.

На його думку поява цього скандалу в «Укроборонпромі», який дуже серйозно б'є по президенту, може стати чорним лебедем. Він може серйозно вдарити по сьогодні рейтингу Порошенка, який зростає.

«Це буде один із ключових інформаційних скандалів, що розвиватиметься аж до дня голосування. Анонсували ще кілька серій розслідування», – додав він.

Політолог також припустив, що рішення КСУ про скасування статті про незаконне збагачення завдасть серйозного репутаційного удару по Порошенку поза Україною.

Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки приховує Юлія ТимошенкоЛідерка «Батьківщини» провалила зобов’язання визнати Росію країною-агресором, ухвалити законопроекти про прозорість фінансування партій та підтримку бійців АТО.

«Оборонний скандал викличе негативну реакцію всередині України, у виборців, враховуючи, що в нас є 1,5% військового збору, армії допомагають волонтери, добровольці, витрачаються величезні кошти. Такі розслідування показують, що ці гроші кудись не туди йдуть. А рішення КСУ викличе негативну реакцію Заходу», уточнив він.

Інформаційне поле починає розгортатися проти чинного президента й виправити цю ситуацію спробують, переключивши увагу на щось інше. Знову можуть повернуться до теми війни, Керченської протоки, підкреслив експерт.

«Крім того, на нас чекає прихований підкуп – підняття пенсій, монетизація субсидій. Усе це буде в березні. Як останній козир штаб Порошенка використовуватиме соціалку», – пояснив він.

Щодо лідера президентського рейтингу Зеленського, то він насправді не веде активної кампанії й не задає трендів. Він намагається зібрати протестний електорат Тимошенко та Порошенка, констатував політолог.

«Зеленський мало що пропонує. Він зайняв вичікувальну позицію й звів усе до троллінгу та бажання відмовчатися. Мабуть, за принципом «мовчання – золото». В нього вже був негативний досвід спілкування з журналістами, коли його спіймали на незручних питаннях», – нагадав він.

Зеленський намагається відгородитися від різких заяв і не обговорювати серйозних речей – як повернути Донбас, як повернути борги. В нього немає відповідей на ці питання, він тікає від складних тем, наголосив експерт.

Загалом, на його думку, Зеленський дистанціюється від брудної кампанії й намагається розширити коло своїх симпатиків за рахунок інших кандидатів.

«Але проблема в тому, як мобілізувати своїх симпатиків у день голосування. До половини його аудиторії рідко ходить на дільниці. Якщо його штаб вирішить це питання, то шанси на перемогу є. Якщо ні – він може й до другого туру не потрапити», – резюмував Кирило Молчанов.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: