Ягланд повідомив, чи повернеться Росія до ПАРЄ в 2019 році

Читать на русском
Російська делегація не має наміру вносити заявку про свої повноваження і платити внесок за наступний рік.

Російська делегація не повернеться до роботи в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) наступного року.

Як пише «Слово і Діло», про це в четвер, 11 жовтня, заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, передає «Укрінформ».

Чому РФ може повернутися до ПАРЄ та як на цьому зіграти Україні?Дмитро Кулеба застеріг, що РФ принципово повернутися в січні до ПАРЄ, за чим можуть послідувати поступки Москві та зміна ставлення до Росії

«Якщо країна-член не внесе заявку про свою компетентність у січні, то вона буде поза установою протягом всього року. Я не погоджуюся з такою позицією російської сторони. Але те, що я почув від Росії, вони не повернуться в січні. Це те, що мені було сказано», – заявив генсек.

Він також повідомив, що РЄ в п'ятницю обговорить можливість фінансування та функціонування організації в разі зупинки репрезентативних прав РФ.

«Якщо стане очевидно, що Росія виходить, я негайно представлю бюджет, виходячи з факту, що ми не матимемо грошей за внеском РФ. Я поінформую про це комітет міністрів у п'ятницю», – сказав Ягланд.

Окрім того, генсек РЄ також поставить питання про застосування ст. 9 статуту організації, яка передбачає призупинення репрезентативних прав країни-члена, у цьому випадку – Росії.

«Є правило, яке встановив комітет міністрів: якщо країна-член не платить внесків протягом двох років, то застосовується стаття 9. Два роки збігають у червні наступного року. На мою думку, комітет міністрів не лише може застосувати статтю 9, а й мусить її застосувати. Адже це буде повністю неприйнятно: мати країну-члена, що не платить, але досі в наявності тут», – заявив Ягланд.

Своєю чергою віце-спікер Держдуми Петро Толстой заявив, що Росія не повернеться до ПАРЄ через перенесення розгляду резолюції про реформування правил голосування в асамблеї, пишуть «Известия.

Він також зазначив, що юрисдикція Європейського суду з прав людини більше не поширюється на територію РФ через те, що Москву позбавили права брати участь у виборах суддів.

Нагадаємо, в 2014 та 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію. У 2016 році Росія припинила брати участь у роботі асамблеї й не передавала до Страсбурга перелік своїх депутатів, уникаючи такими діями підтвердження санкцій. Робота Росії в усіх інших органах Ради Європи тривала. З 2017 року Росія не сплачує внесків до бюджету Ради Європи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: