ПАРЄ запланувала термінові дебати. Чи повернуть Росію?

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень
Ростислав Томенчукполітолог

Виключення РФ виглядає як крок вперед і два назад у питанні примусу Росії до виконання якихось загальноєвропейських стандартів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи початок роботи осінньої сесії ПАРЄ та заплановані дебати щодо РФ.

«Позиція щодо виключення російської делегації була недалекоглядною. На цьому майданчику Україна могла б набагато більше захищати свої інтереси, але проблема в тому, що в наших парламентарів узагалі немає аргументів. Це показує, що перш за все ми не готові бути опонентом на рівних», – зазначив Мішин.

На його думку, процес щодо повернення РФ запущений, зараз шанси 50/50, проте навіть якщо зараз РФ не повернуть, то це трапиться на початку 2019 року.

«На початку 2019 року Росію повернуть. І тут питання зовсім не у фінансуванні, а в цільовому функціонуванні цієї організації. Інша річ, що наші депутати якраз до наступних парламентських виборів не братимуть участі, а повернеться українська делегація вже після парламентських виборів», – уточнив він.

Експерт Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук підкреслив, що це питання перебуває лише всередині Асамблеї й, скоріш за все, там вистачить голосів, розуміння та аргументів для того, щоб не відбулося кардинальних змін.

На його думку, малоймовірно, що через РФ змінюватимуть регламент. Росію, скоріш за все, не повернуть, а фінансові питання можна вважати досить відносними.

Звичайно, до цього апелюватимуть ті, хто хоче повернути РФ, але немає значних підстав, які б дозволили це зробити, додав експерт.

На його думку, питання внесків – це слабкий аргумент для вирішення питання.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

«Так, до нього апелюють, але не можна говорити про те, що потрібно змінювати щось у великій організації, яка об'єднує майже півсвіту, лише тому, що в когось буде менше грошей. Так, росіяни та їхні прихильники говоритимуть про те, що ПАРЄ отримає менше коштів на програми, але не варто говорити, що це аргумент, який може змінити принципи Ради Європи, змусить піти на компромісні рішення проти країни-агресора», – резюмував Ростислав Томенчук.

Як повідомив голова української делегації Володимир Ар'єв, Україна на осінній сесії в ПАРЄ спробує не допустити повернення Росії до організації й зняття з неї санкцій.

Більше про протистояння Заходу з Росією читайте в авторському матеріалі «Залізна завіса. Як від Росії відвертаються союзники».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: