Чому хочуть повернути російську делегацію до ПАРЄ та хто буде «за»?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Угорська делегація на боці РФ, що зрозуміло. До України вони мають питання з приводу мовної статті, зараз провокація з угорськими паспортами на Закарпатті. Все це підігріває ситуацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи ймовірність повернення делегації РФ до ПАРЄ.

«Останні події підігрівають ситуацію, при тому, що в Угорщині й без того все емоційно, зокрема у відносинах з ЄС. Зараз для угорців з’явився ще один стимул», – зазначив Воля.

На його думку, процедуру зміни регламенту заради повернення делегації РФ права голосу реалізують.

«Угорці голосуватимуть, значна частина Німеччини. Польща, напевно, ні, але це не означає, що вона підтримає Україну», – припустив політолог.

За його словами, потрібні дві третини голосів.

«У ПАРЄ більш ніж 600 депутатів, але фактично це клуб за інтересами, адже присутні завжди близько 100-120 депутатів. Із цієї кількості зараз хочуть, щоб голосували дві третини. Тобто вже не більшість. Ця процедура стосується не лише РФ, але й Туреччини, Азербайджану», – підкреслив експерт.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

Він уточнив, що ПАРЄ запровадила фактично єдину санкцію щодо РФ, і зараз є шанс, що вони можуть її скасувати.

«Інших санкцій Рада Європи застосовувати не може. Вони не вирішують нічого. Це такий політичний жест, символічна акція. Зараз делегація РФ і так може перебувати там, вони просто зможуть ще виступати й голосувати. Однак усе рівно це ні на що особливо не впливає», – пояснив політолог.

За його словами, РФ уже тривалий час не платить внесків, а вона була одним із найбільших платників. Тим часом Туреччина внески зменшила, а Азербайджан погрожує припинити внески й узагалі вийти з Ради Європи, тому у фінансовому сенсі ситуація критична.

«Повернення РФ до ПАРЄ вигідне не лише Росії, але й Раді Європи», – констатував Володимир Воля.

Більше про протистояння Заходу з Росією читайте в авторському матеріалі «Залізна завіса. Як від Росії відвертаються союзники».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: